• 1

Savet bezbednosti prelomio: Misija UN u Avganistanu ostaje do marta 2022. godine

Novom rezolucijom se obezbeđuje da misija UN može da nastavi da prati i izveštava o ljudskim pravima, kršenju prava i zloupotrebi dece i podrži puno, ravnopravno i smisleno učešće žena u svim nivoima odlučivanja

  • 1
Talibani, Kabul, Avganistan

Foto: Tanjug/AP

Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se pozivaju talibanske vlasti da uspostave inkluzivnu vladu u kojoj će biti žene i u kojoj će se poštovati ljudska prava, a rezolucijom je odlučeno i da misija UN u toj zemlji (UNAMA) ostane do 17. marta 2022. godine.

U rezoluciji se naglašava da novi talibanski vladari u Avganistanu moraju uspostaviti inkluzivnu vladu sa punim, jednakim i smislenim učesćem žena i poštovanjem ljudskih prava, preneo je AP.

U rezoluciji se, takođe, naglašava važna uloga koju će UN nastaviti da imaju u promovisanju mira i stabilnosti u Avganistanu.

Rezolucija, koju su podnele Norveška i Estonija, u suštini, kako navodi AP, odlaže odluku SB o novom mandatu UNAMA do 17. marta 2022. godine, dajući članicama vreme da procene delovanje talibanske vlade u narednim mesecima.

Rezolucijom se obezbeđuje da misija UN može da nastavi da prati i izveštava o ljudskim pravima, kršenju prava i zloupotrebi dece i podrži puno, ravnopravno i smisleno učešće žena u svim nivoima odlučivanja.

Video: Talibani uz pucnjavu slavili u Kabulu: Najmanje 17 poginulih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    "talibanski vladari u Avganistanu moraju" - МОЖДА сам ја притупачак, АЛИ у чему је разлика талибано-ваца и ових УН-оваца? И једни и други кажу "мора" - као да имају директну везу са Богом. У Светом писму сотји: "Не суди".

    3
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima