≫ 

Posle razgovora Makrona i Bajdena, Pariz vraća ambasadora u Vašington: Pomak i u sporu oko podmornica

Makron i Bajden su odlučili da "pokrenu proces temeljnih konsultacija sa ciljem stvaranja uslova za osiguranje poverenja"

  • 1
Džo Bajden, Emanuel Makron

Foto: Tanjug/AP, Marko Jovanović

Francuska će vratiti svog ambasadora u Vašington sledeće nedelje pošto su predsednici Francuske i SAD, Emanuel Makron i Džozef Bajden, u telefonskom razgovoru dogovorili susret krajem oktobra na kojem će razmotriti rešavanje diplomatskog spora oko podmornica.

Makron i Bajden su odlučili da "pokrenu proces temeljnih konsultacija sa ciljem stvaranja uslova za osiguranje poverenja", navele su Jelisejska palata i Bela kuća u zajedničkom saopštenju, prenosi AP.

Nedavni dogovor SAD i Velike Britanije sa Australijom o kupovini podmornica negativno je uticao na Francusku, koja je zato povukla svoje ambasadore iz SAD i Australije i otkazala susret ministara odbrane sa Britanijom.

Da podsetimo, britanski premijer Boris Džonson poručio je danas Francuskoj da se sabere i da svojim saveznicima SAD i Australiji omogući predah u sporu oko trilateralnog sporazuma o nuklearnim podmornicama.

Video: Umka 21 ledi krv u žilama NATO čelnika: Kada nuklearne podmornice probiju led Arktika

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    23. septembar 2021 | 09:49

    Ко верује Енглезима и Американцима нема дуго памћење .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA