≫ 

Počela bitka za starateljstvo nad jedinim preživelim u padu žičare: Dečak zasad ostaje u Izraelu

Saslušanju na sudu u Tel Avivu prisustvovali su rođaci i sa majčine i sa očeve strane - dok obe tetke traže starateljstvo nad njim

  • 0
Tal Biran Amit Biran, izraelska porodica Ejtan gondola žičara Ejtan sa roditeljima i mlađim bratom Foto: Facebook/Tal Biran

Gorka bitka za starateljstvo nad dečakom (6), jedinim preživelim u padu žičare u Italiji, počela je u ponedeljak na porodičnom sudu u Tel Avivu, u prisustvu rođaka i sa majčine i sa očeve strane. Sledeće saslušanje zakazano je za dve nedelje, a dečak će u međuvremenu provoditi vreme i kod jednih i kod drugih.

Rođaci Ejtana Birana s obe strane prisustvovali su ročištu u Tel Avivu, odlučni da pobede u pravnoj borbi koja se proteže kroz obe zemlje u kojima borave njegovi preostali rođaci - Italiju i Izrael.

Ejtanovi roditelji, mlađi brat i prabaka i pradeka su među 14 poginulih u padu kabine žičare u maju u Italiji.

Kako je dečak jedini preživeo, to je odmah izazvalo međunarodni spor između porodica sa očeve i majčine strane, sa navodima o otmici nakon što je dečak tajno odveden iz Italije i doveden u Izrael.

Članovi obe porodice pojavili su se u sudu u Tel Avivu, što je sledeći korak u borbi za starateljstvo. Među njima bili su Ejtanova tetka sa očeve strane Aja Biran-Nirko, koja živi u Italiji i koja je podnela zvaničan zahtev italijanskom sudu tražeći dečakov povratak u Italiju.

Na saslušanju je bio i dečakov deda po majci, Šmulik Peleg, koji je dečaka krišom odveo u Izrael. Gali Peleg, dečakova tetka sa majčine strane, koja traži starateljstvo nad njim u Izraelu, takođe je bila na sudu.

Tokom saslušanja porodice su se složile da će dečak provoditi vreme i sa jednom i sa drugom porodicom dok se čeka odluka, rekli su advokati porodica.

Sledeće saslušanje zakazano je za 8. oktobar. U međuvremenu, Ejtan će ostati u Izraelu i provodiće vreme i kod jedne i kod druge tetke, prenosi Times of Israel.

Tal Biran Amit Biran, izraelska porodica Ejtan gondola žičara Ejtan je u nesreći ostao bez roditelja i mlađeg brata Foto: Facebook/Tal Biran

Ejtan i njegovi roditelji živeli su u Italiji pre nesreće, a nakon izlaska iz bolnice, gde se nedeljama oporavljao, sud je odlučio da će dečak živeti sa Biran-Nirko, doktorkom rođenom u Izraelu, u blizini Pavije u severnoj Italiji.

Međutim, njegov deda sa očeve strane Šmulik Peleg, tokom dogovorene posete, dečaka je tajno izveo iz zemlje. Navodno su kolima prešli iz Italije u Švajcarsku, odakle su avionom odleteli u Izrael. Peleg je za izraelske medije rekao da su “izašli na potpuno legalan način”.

Dečakovi rođaci u Italiji rekao je da je odveden bez njihovog znanja i zahtevaju njegov povratak. Iako je saslušanje zatvoreno za javnost, izraelski mediji su preneli da će advokati porodice sa očeve strane zahtevati da se Ejtan odmah vrati u Italiju jer je tamo oduvek živeo, njegov maternji jezik je italijanski i proces oporavka je tamo.

Sa druge strane, porodica sa majčine strane osloniće se na to da su se roditelji samo privremeno preselili u Italiju zbog studija i da su preduzeli konkretne akcije pripreme povratka u Izrael, uključujući i traženje stana i škole za Ejtana.

Biran-Nirko i njen suprug žele da odgajaju Ejtana zajedno sa svoje dve ćerke, dok je Gali Peleg, tetka po majci iz Izraela, takođe rekla da želi da ga usvoji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA