• 0

Počela bitka za starateljstvo nad jedinim preživelim u padu žičare: Dečak zasad ostaje u Izraelu

, Telegraf

Saslušanju na sudu u Tel Avivu prisustvovali su rođaci i sa majčine i sa očeve strane - dok obe tetke traže starateljstvo nad njim

  • 0
Tal Biran Amit Biran, izraelska porodica Ejtan gondola žičara

Ejtan sa roditeljima i mlađim bratom Foto: Facebook/Tal Biran

Gorka bitka za starateljstvo nad dečakom (6), jedinim preživelim u padu žičare u Italiji, počela je u ponedeljak na porodičnom sudu u Tel Avivu, u prisustvu rođaka i sa majčine i sa očeve strane. Sledeće saslušanje zakazano je za dve nedelje, a dečak će u međuvremenu provoditi vreme i kod jednih i kod drugih.

Rođaci Ejtana Birana s obe strane prisustvovali su ročištu u Tel Avivu, odlučni da pobede u pravnoj borbi koja se proteže kroz obe zemlje u kojima borave njegovi preostali rođaci - Italiju i Izrael.

Ejtanovi roditelji, mlađi brat i prabaka i pradeka su među 14 poginulih u padu kabine žičare u maju u Italiji.

Kako je dečak jedini preživeo, to je odmah izazvalo međunarodni spor između porodica sa očeve i majčine strane, sa navodima o otmici nakon što je dečak tajno odveden iz Italije i doveden u Izrael.

Članovi obe porodice pojavili su se u sudu u Tel Avivu, što je sledeći korak u borbi za starateljstvo. Među njima bili su Ejtanova tetka sa očeve strane Aja Biran-Nirko, koja živi u Italiji i koja je podnela zvaničan zahtev italijanskom sudu tražeći dečakov povratak u Italiju.

Na saslušanju je bio i dečakov deda po majci, Šmulik Peleg, koji je dečaka krišom odveo u Izrael. Gali Peleg, dečakova tetka sa majčine strane, koja traži starateljstvo nad njim u Izraelu, takođe je bila na sudu.

Tokom saslušanja porodice su se složile da će dečak provoditi vreme i sa jednom i sa drugom porodicom dok se čeka odluka, rekli su advokati porodica.

Sledeće saslušanje zakazano je za 8. oktobar. U međuvremenu, Ejtan će ostati u Izraelu i provodiće vreme i kod jedne i kod druge tetke, prenosi Times of Israel.

Tal Biran Amit Biran, izraelska porodica Ejtan gondola žičara

Ejtan je u nesreći ostao bez roditelja i mlađeg brata Foto: Facebook/Tal Biran

Ejtan i njegovi roditelji živeli su u Italiji pre nesreće, a nakon izlaska iz bolnice, gde se nedeljama oporavljao, sud je odlučio da će dečak živeti sa Biran-Nirko, doktorkom rođenom u Izraelu, u blizini Pavije u severnoj Italiji.

Međutim, njegov deda sa očeve strane Šmulik Peleg, tokom dogovorene posete, dečaka je tajno izveo iz zemlje. Navodno su kolima prešli iz Italije u Švajcarsku, odakle su avionom odleteli u Izrael. Peleg je za izraelske medije rekao da su “izašli na potpuno legalan način”.

Dečakovi rođaci u Italiji rekao je da je odveden bez njihovog znanja i zahtevaju njegov povratak. Iako je saslušanje zatvoreno za javnost, izraelski mediji su preneli da će advokati porodice sa očeve strane zahtevati da se Ejtan odmah vrati u Italiju jer je tamo oduvek živeo, njegov maternji jezik je italijanski i proces oporavka je tamo.

Sa druge strane, porodica sa majčine strane osloniće se na to da su se roditelji samo privremeno preselili u Italiju zbog studija i da su preduzeli konkretne akcije pripreme povratka u Izrael, uključujući i traženje stana i škole za Ejtana.

Biran-Nirko i njen suprug žele da odgajaju Ejtana zajedno sa svoje dve ćerke, dok je Gali Peleg, tetka po majci iz Izraela, takođe rekla da želi da ga usvoji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima