≫ 

Prva beba u svetu vakcinisana protiv korona virusa: Lekar priznao grešku

Detence od četiri meseca je zdravo, lekari ga redovno pregledaju

  • 19
beba vakcina vakcinacija ilustracija

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Jednomesečna beba greškom je vakcinisana u Turskoj protiv kovida-19, ali je dobro, rekao je lekar koji ga prati, što je prvi poznat slučaj cepljenja odojčeta u svetu, navodi Hina.

- Jednomesečno odojče u julu je greškom vakcinisano protiv kovida-19 umesto protiv hepatitisa - rekao je za AFP dečji infektolog s Egejskog univerziteta Zafer Kurugol, koji prati malenog.

Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao vakcinu u okolini Izmira odmah video da je pogrešio i obavestio nadležne. Dete je odmah prevezeno u univerzitetsku bolnicu u Egeju, gde je pregledano i praćen mu je srčani ritam.

Lekari su ga pratili nedelju dana i nisu otkrili nikakve negativne posledice.

- Napustio je bolnicu potpuno zdrav, kakav je i došao. Nije imao ni nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput povišene temperature. Majka je nastavila a ga doji - rekao je Kurugol.

Detence kojem je danas 4 meseca je zdravo i lekari ga redovno pregledaju. Pretrage su pokazale da je razvio antitela na kovid-19, dodao je infektolog koji nije hteo da kaže kojom je vakcinom dete vakcinisano.

U Turskoj se trenutno primenjuju dve vakcine, Fajzer i Koronavak.

Video: Samo Fajzer vakcina je odobrena za decu mlađu od 18 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X 365

    23. septembar 2021 | 21:23

    Nije greška nego eksperiment ☝

  • Сварог

    23. septembar 2021 | 21:38

    Да случајно,вероватно држе све вакцине на истом месту па је узео да гомиле. Зар се не провери прво да ли си узео добру вакцину? Кусур у продавници се три пута проверава да ли си добро избројао,а камоли вакцине које се дају деци. Пријавио је да би сада праћење стања детета било званично и легално.

  • Rajko

    23. septembar 2021 | 21:21

    Ovaj čin je početak kraja Čovečanstva !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA