≫ 

Napad u Kabulu: Eksplozija u džamiji tokom sahrane majke portparola talibana, najmanje 2 poginulih

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad

  • 1
Avganistan Taliban talibanski borac na ulazu u bolnicu posle eksplozije u Kabulu eksplozija Kabul Foto: Profimedia/AFP/Hoshang HASHIMI

Najmanje dve osobe poginule su u eksploziji kod jedne džamije u Kabulu, dok su 32 osobe povređene, javljaju svetski mediji.

Bomba je ciljala džamiju gde se održavala memorijalna služba za majku portparola talibana Zabinulaha Mudžahida i u kojoj su se sakupili talibanski lideri, konkretno, predstavnici ministarstva odbrane.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad. Grupa ISIS-K, koja podržava Islamsku držvu u Avganistanu, a koja se protivi talibanima, poslednjih nedelja preuzela je odgovornost za niz eksplozija na istoku zemlje, pa mnogi smatraju da upravo ova organizacija stoji iza današnjeg napada.

Rukovodstvo italijanske bolnice u Kabulu potvrdilo je da su primili četiri pacijenata koji su povređeni u eksploziji.

Na licu mesta je veliki broj lekarskih ekipa.

- Čuo sam zvuk eksplozije kod džamije, a onda rafale - rekao je jedan Avganistanac za AFP.

On je dodao da su talibani blokirali put ka džamiji ubrzo nakon toga.

Lokalni mediji su preneli da je razmena vatre najverovatnije bila između talibana i terorista ISIS-K, a Al Jazeera navodi da su tri muškaraca uhapšena nakon eksplozije.

Bilal Karimi, zamenik portparola talibana, rekao je za Vašington Post da se eksplozija dogodila ispred kapije džamije na glavnom autoputu Kabul Logar.

- Pokrenuli smo istragu kako bismo utvrdili broj žrtava eksplozije i da bismo otkrili ko stoji iza ovog napada - rekao je Karimi, ističući da među žrtvama nema talibanskih boraca, već da su nastradali civili.

Podsetimo, najmanje 72 osobe su poginule, a više od 150 povređeno u napadu na aerodrom u Kabulu 26. avgusta. Ogranak ISIS-a, poznat kao ISIS-K preuzeo je tada odgovornost za napad.

Video: Raketa eksplodirala kod aerodroma: U Kabulu se napadi više ne broje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA