≫ 

Deca u Avganistanu ilegalno prelaze granicu i švercuju robu: Radije rizikuju život, nego da umru od gladi

Ukoliko imaju "dobar dan" uspeju da zarade desetak dolara po putovanju

  • 1
Deca u Avganistanu, Avganistan Foto: Tanjug/AP

Nekoliko hiljada dece u Avganistanu primorano je da se krije ispod kamiona i krade cigarete i slatkiše kako bi njihove porodice mogle da prežive.

Oni se kriju ispod kamiona pokušavajući da pređu granicu i uđu u Pakistan gde prodaju stvari koje ukradu kako bi obezbedili novac za svoje porodice. Neki od njih imaju samo sedam ili osam godina.

Ukoliko imaju "dobar dan" uspeju da zarade desetak dolara po putovanju.

- Primoran sam da ovo radim. Moj otac je teško bolestan. Bolje da pokušam nešto da zaradim, nego da sedim i gubim vreme. Sarađujemo sa ljudima koji nam daju robu i kažu gde treba da je odnesemo i za taj transport dobijamo novac - kaže jedan mladić za BBC, čiji je identitet iz bezbednosnih razloga sakriven.

Deca u Avganistanu, Avganistan Deca su primorana da rade kako bi preživela Foto: Tanjug/AP

Ono što ovim mališanima dodatno predstavlja problem je pojačana kontrola i obezbeđenje na graničnim prelazima, od kako su talibani zauzeli vlast u Avganistanu. Odraslima je teže da prelaze granicu, pa sada za krijumčarenje robe koriste decu jer im je lakše da izbegnu carinike i vojsku.

- Ja se do sada nikada nisam povredio, ali jeste jedna moja drugarica. Poginula je jer je sedela na motoru kamiona. Ja nikada ne sedim blizu motora, uvek se trudim da budem pozadi. Ona je bila ozbiljno povređena, lekari su pokušali da je operišu, ali nije preživela - rekao je avganistanski dečak.

Deca su svesna opasnosti koju nosi ilegalni prelazak granice, ali radije biraju da rizikuju život, nego da kod kuće umiru od gladi.

Carinici su svesni situacije u kojoj se deca nalaze, pa ih ne kažnjavaju kada ih uhvate. Međutim, to ne sprečava decu da sledećim kamionom ponovo pokušaju da pređu granicu, znajući da nemaju kud.

Ovo je još jedan primer velike humanitarne katastrofe koja se odvija u Avganistanu poslednjih meseci. Siromaštvo i glad nisu zaobišli ni decu, koja su umesto da idu u školu i obrazuju se, primorana da kradu i odlaze daleko od kuće, često rizikujući život kako bi preživeli.

Video: Bravo: Hrabre male Avganistanke zahtevaju pravo na obrazovanje i pored straha od Talibana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA