Mama je bila zamorče, davali joj neodobrene lekove: Bura u Brazilu zbog lečenja kovid pacijenata

"Prevent Senior" je pod istragom saveznih tužilaca, policije, a posebnu istragu vrše zakonodavci države Sao Paulo

  • 5
Brazil korona virus  protest

Foto: Tanjug/AP

Kompanija koja pruža zdravstvene usluge u Brazilu optužena je za davanje neodobrenih lekova kovid pacijentima i sprovođenje eksperimenata na starijim osobama bez pristanka njihovih porodica. Navodi su povezani sa smrtnim slučajevima koji su, kako kažu porodice, mogli da se spreče.

Zbog žaljenja Katja Kastiljo ne može da spava noću. U martu je njen otac Norberto primljen u javnu bolnicu u Sao Paulu sa koronom. Brazil, koji je teško pogođen u epidemiji, tad je bio na vrhuncu drugog talasa korona virusa, sa 4.000 smrtnih slučajeva dnevno.

Nekoliko dana kasnije i Katjina majka je počela da pokazuje simptome bolesti. Irene, za razliku od supruga, imala je pristup privatnom pružaocu zdravstvene usluge, "Prevent Senior", jednom od najvećih u zemlji, sa više od pola miliona korisnika.

Kastiljo porodica je kontaktirala kompaniju, koja im je poslala takozvani "kovid komplet", koji je uključivao hidroksihlorokin, azitromicin i ivermektin, uprkos tome što nema naučnih dokaza da su ti lekovi korisni u lečenju virusa.

Irene je bilo sve gore i gore, a Katja i njene dve sestre odlučile su da majku odvedu u bolnicu u vlasništvu Prevent Seniora.

Brazil korona virus  protest

Foto: Tanjug/AP

Međutim, na njihovo veliko iznenađenje, majku su poslali kući a da je nisu ni pregledali.

Njeno stanje se dodatno pogoršalo tokom noći. Do jutra, Irene je teško disala čak i sa bocom za kiseonik. Porodica se vratila u bolnicu i ona je konačno primljena.

Istog dana, Norberto je preminuo.

Sahranjen je u žurbi, bez obreda, dok su mrtvačka kola čekala nekoliko trenutaka da se jedna od sestara oprosti pre nego što su je odvezla nazad i pokupila još tela.

Njihova majka je za to vreme bila smeštena na malom odeljenju u bolnici, gde je osoblje jedva dolazilo da je obiđe, kaže Katja. Sestre su na smenu vodile računa da joj maska za kiseonik stoji dobro.

Jednog dana Katja je primetila da su medicinske sestre davale njenoj majci gust rastvor. Rekle su joj da je to flutamid, vrsta hormona koji se koristi kod raka prostate. Flutamid potencijalno može dovesti do otkazivanja jetre kod određenih pacijenata, a Irene je preživela rak jetre. Sestre kažu da su izričito rekle bolnici da joj ne daju ovaj lek.

- Bila sam uznemirena sa svim što se dešavalo sa tatom, da nisam potražila doktora kako bih razgovarala sa njim. A onda sam primetila da je mami gore - rekla je Katja za BBC.

Irene je bila skoro 10 dana u bolnici kada je prebačena na intenzivnu negu. Organi su počeli da joj otkazuju, razvila je duboku vensku trombozu, a nakon tri nedelje inficirana je bakterijom uobičajenom u bolnicama. Nije preživela.

Sestre su imale 20 minuta da poslednji put budu sa majkom. Irene je kremirana, a njen pepeo rasut je po Norbertovom grobu.

Brazil korona virus  protest

Foto: Tanjug/AP

"Mama im je verovala"

 

Kako je intenzitet događaja opadao, Katja je počela u glavi da vraća tok lečenja majke.

- Nisam mogla da spavam, osećala sam se kao da premotavam traku, da shvatam šta je pošlo po zlu - rekla je.

Katja veruje da je nemar počeo onog dana kada je njenoj majci poslat "kovid komplet", kada su mnogi naučnici već izrazili duboku sumnju u vezi sa lekovima, i nastavili su dok su lekari prepisivali nedokazane lekove umesto da se odluče za skuplji tretman intenzivne nege.

- Moja mama im je verovala. Bila je nervozna i tražila je od mene da ih pozovem i saznam kada će njen "kovid set" da stigne. Nikada nije ni pomislila da je zamorče u njihovim rukama i da će uskoro umreti - rekla je Katja.

Sada se za više smrtnih slučajeva krivi medicinska praksa kompanije.

Tokom istrage Senata o vladinom postupanju s pandemijom saznalo se za navode da je kompanija pokušavala da podrži nedokazane tretmane povezane sa predsednikom Žairom Bolsonarom, koji je više puta odbacio pandemiju kovid-19.

Bivši pacijent Tadeu Frederiko de Andrade (65) svedočio je da je i njenu poslat "kovid set" i da je lečen flutamidom. Njegova porodica je rekla da su doktori hteli da ga premeste na palijativno lečenje bez njihovog pristanka.

- Ja sam preživeo ovu jezivu zaveru - rekao je.

Bruna Morato, advokatica koja zastupa 12 uzbunjivača, rekla je u istrazi da su lekarima pretili i otpuštali ih ukoliko se ne slože sa nedokazanim lekovima. Firma se takođe optužuje da nije spomenula smrti od kovid-19 u evidenciji pacijenata kako bi sakrila razmere problema.

Prevent Senior je u izjavama za BBC rekao da su Irene i Tadeu "primili svaku kliničku i medicinsku podršku" i da kompanija nikada nije usvojila tretmane suprotne medicinskoj etici niti imala za cilj smanjenje troškova.

Kompanija navodi da su optužbe protiv njih u istrazi Senata "neosnovane" i "istinski linč javnosti". Kompanija je takođe rekla da nikada nije otpuštala zaposlene zbog njihovih tehničkih uverenja.

Pedro Batista, izvršni direktor kompanije, priznao je senatorima da je kovid-19 uklonjen iz evidencije pacijenata nakon dve sedmice, jer više nisu zarazni. Ali je porekao testiranje nedokazanih lekova na pacijentima bez njihovog znanja.

Kompanija je pod istragom saveznih tužilaca, policije, a posebnu istragu vrše zakonodavci države Sao Paulo.

Slučaj, koji je izazvao bes u zemlji, zaglibio se u političke kontroverze, pri čemu je savezna vlada okrivljena za labava pravila o lečenju korona virusa.

U istrazi se takođe čulo da je Bolsonarova administracija ignorisala ponovljene ponude farmaceutske kompanije Fajzer da im proda 70 miliona doza vakcine. Sledećeg utorka konačni izveštaj istrage biće objavljen, a mogao bi da optuži predsednika za ozbiljne prekršaje u odgovoru na pandemiju, koja je za posledicu imala više od 600.000 smrtnih slučajeva.

Katja kaže da se njena porodica oseća razoreno.

- Na dan kada je tata umro trebalo je da primi prvu dozu vakcine. Izgubila sam mamu i tata zbog virusa za koji je već postojala vakcina - zaključila je Katja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    15. oktobar 2021 | 23:14

    Celo čovečanstvo hoće da vakcinišu sa neispitanim vakcinama i nikom ništa.

  • Mm

    16. oktobar 2021 | 07:34

    Sve je ovo jedan veliki eksperiment.

  • Дејан

    16. oktobar 2021 | 08:00

    Па и мени су у болници давали хидроксихлорокин и азитромицин....јесмо ли и ми били покусни кунићи.Пишете о Бразилу,а иста ствар се дешава и овде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA