Policajac pucao u vozilo, pogodio devojčicu (5) u glavu: Masa ga linčovala

Smrt devojčice izazvala je proteste u kamerunskom gradu - jedni su držali grančice drveća u znak mira, drugi su mahali novčanicama CFA od 500 franaka, koje su roditelji odbili da plate pre nego što je žandarm otvorio vatru

  • 0
Mrtvo telo, leš, ubistvo, samoubistvo Foto ilustracija: Shutterstock

Masa je linčovala vojnog policajca pošto je u četvrtak ubio petogodišnju devojčicu kada je pucao na automobil na kontrolnom punktu u glavnom gradu jugozapadne regije Kameruna, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Smrt devojčice izazvala je proteste u gradu Bjua, a demonstranti su njeno telo nosili do kancelarije regionalnog guvernera. U gradu je došlo do sporadične pucnjave, iako nije jasno ko je pucao.

Ministarstvo je u saopštenju reklo da je vozač automobila u početku odbio da se zaustavi na kontrolnom punktu žandarmerije, a zatim je pokušao da se odvoji od policajaca koji su uspeli da ga nateraju da se zaustavi.

- U neodgovarajućoj reakciji, neprilagođenoj okolnostima i očigledno nesrazmernoj bezobzirnom ponašanju vozača, jedan od žandara ispalio je hice upozorenja u cilju imobilizacije vozila - navodi se u saopštenju.

U tom procesu, kako piše dalje, "mala Karo Luiz Ndiale, mlada učenica stara oko 5 godina, koja se nalazila u navedenom vozilu, smrtno je pogođena u glavu".

Gomila je zatim krenula na žandara i ubila ga, saopštilo je ministarstvo, dodajući da je otvorena istraga o dve smrti, prenosi CNN.

Stotine stanovnika izašlo je na ulice grada. Neki su držali grančice drveća u znak mira, drugi su mahali novčanicama CFA od 500 franaka (0,88 dolara), za koje su rekli da su roditelji devojčice odbili da plate pre nego što je žandarm otvorio vatru.

Nekoliko njih je reklo da je incident deo obrasca snažno militarizovanih snaga bezbednosti koje uznemiravaju lokalno stanovništvo.

- Sve što oni rade je zastrašivanje ljudi. Ako imate ličnu kartu, to je problem. Ako nemate ličnu kartu, to je problem - rekla je jedna demonstrantkinja, koja je odbila da navede ime iz bezbednosnih razloga.

Kancelarija regionalnog guvernera obećala je brzu akciju dok je pokušavao da smiri masu koja je marširala ka njegovoj kancelariji.

- Devojčica na putu do škole je ubijena. Budite sigurni da će oni, koji su to uradili, platiti. To je zločin - rekao je guverner Bernard Okala Bilaj.

Secesionistički borci ljuti zbog percepcije marginalizacije od strane kamerunske većine koja govori francuski, skoro pet godina se bore sa vladinim trupama u dva regiona, u kojima se govori engleski, u pokušaju da formiraju otcepljenu državu zvanu Ambazonia.

Više od 3.000 ljudi je ubijeno, a skoro milion raseljeno, dok su obe strane optužene da su počinile zločine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA