Crna statistika u Rumuniji: Samo u oktobru od korone na svakih 5 minuta umro jedan čovek

Od 42.000 umrlih od korone u Rumuniji, od početka pandemije, 13 odsto se dogodilo samo tokom ovog meseca

  • 0
Rumunija korona virus, covid 19

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Koronavirus odneo je, u proseku, jedan život u svakih pet munta tokom oktobra u Rumuniji, pokazuju zvanični podaci u ovoj zemlji. Takođe, kampanja za vakcinaciju ne dalje rezultate, a bolnice su već pune pacijenata.

Rumunija je u utorak prijavila najveći broj zaraženih u jednom danu od korone, premašivši cifru od 18.800. Takođe, broj preminulih od opake bolseti je bio rekordan, sa više od 574, piše RT.

Komentarišući ovo alarmantnu stuaciju, lekar intenzivne nege Klaudiju Rusku upozorava da nema dovoljno bolničkih kreveta za sve zaražene koji su u teškom stanju i krivi nedovoljnu zainteresovanost za vakcinaciju.

- Da se vakcinacija kretala od 70 do 80 posto, sada bismo imali deset puta manje smrtnih slučajeva - objasnio je.

Od 42.000 umrlih od korone u Rumuniji, od početka pandemije, 13 odsto se dogodilo samo tokom ovog meseca, pri čemu je naveći broj nevakcinisanih.

Rumunija, sa populacijom od oko 19 miliona, objavila je u ponedeljak da je do sada vakcinisala više od šest miliona ljudi, najmanje prvom dozom vakcine protiv kovida. Međutim, primena vakcine u ovoj zemlji je druga najniža u EU.

Susedna Mađarska rekla je prošle nedelje da će pomoći Rumuniji u lečenju 50 pacijenata kojima su potrebna odeljenja intenzivne nege, jer je preopterećena zdravstvena zaštita u zemlji osetila pritisak pandemije.

Ranije ovog meseca, hiljade ljudi okupilo se u Bukureštu kako bi odbacilo tzv. kovid propsunice, policijski čas za one koji se nisu javili i druga ograničenja. Tada su skandirali "Sloboda bez propusnica". u glavnom gradu ispred vladinih kancelarija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA