≫ 

Užas u bolnici u Rusiji: Pacijent umro u krevetu, nije bilo nikog da mu pomogne?

Rođaci su ga videli kroz prozor, izgledao je loše i tvrde da nije imao ni pelene

  • 1
Rusija bolnica

Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Rođaci muškarca, koji je umro u bolnici u ruskom gradu Pervouraljsk, optužili su doktore za zanemarivanje. Do incidenta je došlo pre nekoliko dana, kada je snimak mrtvog pacijenta u bolničkom krevetu počeo da kruži Rusijom.

U snimku se vidi kako drugi pacijent trči praznim bolničkim hodnicima i doziva osoblje kako bi došlo do preminulog pacijenta.

- Sestre, doktori? Bilo ko? - čuje se kako čovek viče na snimku, ali mu niko ne odgovara. Na snimku se vidi i kako pacijent leži u krevetu.

O ovom incidentu, koji je postao poznat kao "Incident u Pervouraljsku" govorila je sestričina preminulog pacijenta Oksana Kuznjecova.

Prema rečima sestričine, njen ujak Vadim je odveden 5. oktobra u bolnicu u teškom stanju, imao je upalu pluća. Bolnica joj je prvo rekla da nemaju takvog pacijenta, da bi drugi doktor potvrdio da je on ipak u njihovoj ustanovi.

Sledećeg dana njena majka i brat su otišli u bolnicu, ali im nije bilo dozvoljeno da uđu, prenosi ruski medij Eburg.mk.ru.

- Uspela sam da vidim ujaka kroz prozor i malo razgovaram sa njim. Govorio je baš loše. Ležao je prljav, niko ga nije očistio, nije nosio ni pelene, a pošto nije mogao da hoda, nije mogao sam da ustane i ode do toaleta - rekla je žena.

Pošto su shvatili da je situacija veoma loša, sledećeg dana su opet otišli do bolnice, razgovarali su telefonom i videli ga kroz prozor.

- Stvari, koje su mu ostavljene dan nije, nisu bile raspakovane i stajale su pored kreveta. Nijedan doktor, nijedna sestra nisu pomogli da se raspakuje - rekla je ona za medije.

Rekla je da je probala nekoliko puta da razgovara sa doktorom na dužnosti. Jednom je uspela, ali je on nije slušao i spustio joj slušalicu. Sledećeg dana je uspela da priča sa njim.

- Kada sam ga pitala zašto mi je spustio slušalicu, rekao mi je da su imali teškog pacijenta i da je bio loše. Rekao mi je da su se borili za njegov život, ali nisu uspeli - ispričala je ona.

Postala je nervozna i shvatila da možda govori o njenom ujaku. Kada je rekla njegove podatke, dobila je loše vesti. Rekli su joj da je to njen ujak.

Pitala je doktora zašto je nisu pozvali jer je ostavila broj telefona i rekla im da je pozovu u bilo koje doba dana. Izvinili su joj se i rekli da se to "dešava". Njen ujak preminuo je 12. oktobra.

Sutradan je njena majka otišla u bolnicu po dokumenta, ali su ona već bila u mrtvačnici. Otišla je do prozora bolnice i tamo ju je čekao mlađi pacijent. Otvorio je prozor i počeo da joj govori šta se desilo.

- Rekao je da je čuo kako je ujak počeo da se guši, izašao je iz sobe i zvao doktora, sestre. Međutim, nije bilo nikoga. Počeo je da viče, doziva pomoć, što se čuje u snimku. Dok je pokušavao da nađe nekoga, ujak je preminuo - rekla je Olga.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju u Rusiji, a porodica je optužila doktore za nemar.

Regionalno Ministarstvo zdravlja je započelo istragu, a rukovodstvo same zdravstvene ustanove privremeno je promenjeno.

- Glavni lekar Viktor Dolgušin otišao je na bolovanje. Za ovaj period Boris Meilak imenovan je za vršioca dužnosti - komentarisali su u Ministarstvu zdravlja Sverdlovske oblasti.

Ruski mediji su zatim preneli da je 30 doktora podnelo ostavke u znak podrške Dolgušinu, prenosi Komsomoljskaja pravda.

Međutim, ministarstvo nije potvrdilo informaciju da su doktori masovno napisali pismo ostavke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA