Tri uspešne probe hipersoničnog naoružanja u Americi: Rakete su tri puta brže od zvuka

Tri probe su uspešno sprovedene u centru američke svemirske agencije NASA u saveznoj državi Virdžiniji

  • 3
Pentagon, Pentagon zgrada sedište

Foto: Tanjug/AP

Pentagon je danas saopštio da je američka vojska uspešno izvršila tri testiranja "prototipova" komponenti hipersoničnih raketa koje će se koristiti za razvoj novog tipa naoružanja.

Tri probe su uspešno sprovedene u centru američke svemirske agencije NASA u saveznoj državi Virdžiniji, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

Probe su bile namenjene testiranju tehnologije i sposobnosti prototipova naprednih hipersoničnih sistema u realnom okruženju, dodaje se u saopštenju.

Takođe je najavljeno da će mornarica i vojska sprovesti zajednički test letenja hipersonične rakete u fiskalnoj 2022. godini, koja je počela 1. oktobra.

Hipersonično oružje putuje u gornjim slojevima atmosfere sa više od pet puta većom brzinom od zvuka, ili oko 6.200 kilometara na čas.

SAD aktivno razvijaju hipersonično oružje kao delo svog konvencionalnog programa od ranih 2000-ih, sa kompanijama kao što su "Lockheed Martin" i "Raytheon Mišiles & Defense".

Video: Čudo izraelske odbrane: Gvozdena kupola obara rakete, dronove a hvata i granate

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA