≫ 

Ričard Gir na listi svedoka protiv Salvinija: Bivši ministar rekao da će tražiti autogram za majku

Ričard Gir je 2019. godine posetio brod "Open arms" kako bi izrazio solidarnost sa migrantima koji su danima bili na brodu. Za brod je čuo tokom odmora sa porodicom u Rimu

  • 2
Mateo Salvini,  Matteo Salvini, Ričard Gir  Richard Gere Foto: Tanjug/AP, Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američki glumac Ričard Gir se nalazi na listi svedoka na suđenju Mateu Salviniju, lideru desničarske partije Liga, jer dok je bio ministar unutrašnjih poslova Italije nije dozvolio brodu španske NVO "Open arms", na kom se nalazilo 147 migranata, da se iskrca na Siciliji i time je doveo u opasnost njihove živote.

Gir je posetio migrante na brodu dok su čekali kraj obale Italije što je, za Salvinija, primer neozbiljnosti optužbi na njegov račun.

- Hajde da pričamo o Ričardu Giru. Recite mi koliko je ozbiljno suđenje kada neko dođe iz Holivuda da svedoči o mojoj gadosti - upitao je Salvini u obraćanju novinarima posle prvog saslušanja u Palermu.

Dan ranije se našalio rekavši da će, ako Gir bude zvanično pozvan za svedoka, tražiti autogram za svoju majku.

U suđenju će se koristiti i dokazi o hitnim pozivima sa broda i Italijanske obalske straže kada su luku Lampeduza odredili kao mesto iskrcavanja, kako bi se utvrdilo u kom trenutku i u kom obliku je Salvini intervenisao, prenosi CNN.

Salvini je više puta negirao optužbe, ali je priznao da je blokirao pristajanje broda u Italiji, rekavši da je to njegova dužnost kao ministra unutrašnjih poslova.

Tvrdi da je migrante trebalo odvesti u Španiju, jer je brod "Open arms" plovio pod španskom zastavom.

Ričard Gir je 2019. godine posetio brod "Open arms" kako bi izrazio solidarnost sa migrantima koji su danima bili na brodu. Za brod je čuo tokom odmora sa porodicom u Rimu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bale

    24. oktobar 2021 | 13:14

    Zasto Gir ne lobira ds migranti dodju u Usa

  • hogar

    24. oktobar 2021 | 13:21

    cela Evropa je puna nelegal ih migranata od kojih vecina hoce dobar zivot ali ne zele da rade.. samo socijala... to ce biti veliki problem i vec danas je ogroman problem za celu Evropu.... bez dokumenata, bez vakcina, ne zna se ni ko su ni sta su.... proterati sve nazad jer cemo imati rat koji ce oni izazvati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA