≫ 

Semafor koalicija hoće kraj vanrednog epidemiološkog stanja u Nemačkoj

Uprkos isteku "epidemiološke situacije" 25. novembra, mere poput obaveznog nošenja maski na javnim mestima, ograničenja za ulazak na određena mesta, kao i finansijska podrška radnicima koji su teško pogođeni pandemijom, trajaće do marta

  • 1
Nemačka, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nemački parlament neće produžiti "epidemijsku situaciju nacionalnog obima" kada istekne sledećeg meseca, ali će zadržati određene mere za suzbijanje širenja korona virusa, saopštili su danas nemački poslanici iz takozvane "semafor" koalicije koju čine Socijaldemokratska partija Nemačke, Zeleni i Slobodarska stranka.

Pomenute stranke, koje će formirati buduću vladu Nemačke, najavile su na konferenciji za novinare da, iako je u poslednje vreme ponovo u porastu zaražavanje korona virusom, ne vide potrebu da se produžava epidemijska situacija koja je prvi put proglašena u martu 2020. i koja je više puta produžavana od tada, prenosi agencija AP.

Situacija se, prema njihovim rečima, promenila iz temelja zbog činjenice da je oko dve trećine stanovništva vakcinisano protiv virusa, a takođe su najavili izmenu zakona o zaštiti od epidemija.

- Više neće biti zatvaranja škola, lokdauna ili policijskog časa - rekao je Dirk Vize, zamenik šefa parlamentarne grupe Socijaldemokrata.

On je dodao da se sa pandemijom i dalje treba odgovorno nositi, ali da je potrebno ponovo ublažiti ograničenja građanskih prava.

Uprkos isteku "epidemiološke situacije" 25. novembra, neke mere poput obaveznog nošenja maski na javnim mestima, ograničenja vezano za ulazak samo vakcinisanih na određena mesta, kao i finansijska podrška radnicima koji su teško pogođeni pandemijom, trajaće do marta.

Pored toga, pojedine savezne države i dalje mogu odlučiti da ponovo uvedu strože mere ako je potrebno.

U Nemačkoj su prošlog meseca održani nacionalni izbori.

Video: Uvek hladna Angela Merkel prvi put na ivici suza: Preklinjala građane da se čuvaju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA