Rusija nastavlja da obara korona rekorde, opet se uvode stroge mere

Danas je vlada prijavila 1.159 smrtnih slučajeva od korona virusa za poslednja 24 sata, što je najnoviji rekord

  • 3
dezinfekcija, korona virus, metro, Moskva Foto: Tanjug/AP

Regioni širom Rusije ponovo uvode teške korona mere, pošto zemlja već danima beleži rekordne brojeve obolelih i preminulih od ove teške infekcije.

Škole, restorani i brojne kancelarije u Moskvi biće zatvorene do 7. novembra, nakon što je predsednik Vladimir Putin odobrio jednonedeljni odmor. Najnoviji talas korona virusa u Rusiji stavio je Kremlj u tešku situaciju i doveo do toga da moraju da priznaju da su podbacili u zauzdavanju širenja bolesti, ali i da se distanciraju od teških mera koje su veoma nepopularne među građanima, od kojih mnogi ne žele da se vakcinišu.

Danas je vlada prijavila 1.159 smrtnih slučajeva od korona virusa za poslednja 24 sata, što je najnoviji rekord. Takođe, prijavljeno je više od 40.000 novih slučajeva, što je takođe dnevni rekord u Rusiji.

I susedna Ukrajina je prijavila rekordne brojeve preminulih i novoobolelih, a obe zemlje se bore sa sve većom neodlučnošću građana da se vakcinišu. Pojedinci, koji su zbog posla morali da prime vakcine, poput nastavnika, našli su način da zaobiđu nametnute restrikcije, tako što su kupili lažne korona sertifikate, objasnili su zvaničnici.

Viktor Ljaško, ministar zdravlja Ukrajine, rekao je da je broj prijema u bolnicu strašan i pozvao građane da se vakcinišu.

- Mi možemo i moramo da zaustavimo ovu statistiku - rekao je on. Inače, oko 16 odsto Ukrajinaca dobilo je obe doze vakcine protiv korona virusa, što ih čini najgorima u Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskova danas je negirao da se planira uvođenje obavezne vakcinacije u Rusiji i demantovao navode da će Kremlj ponovo pokrenuti medijsku kampanju za vakcinaciju. Tek nešto više od 30 odsto građana Rusije primilo je obe doze jedne od ruskih vakcina. Kremlj je ranije saopštio da je cilj da se 60 odsto vakciniše do kraja leta.

Uvođenje novih teških mera uglavnom je prebačeno na regionalne zvaničnike, koji su na sebe preuzeli tu odgovornost da zatvore mnoge objekte i da uvedu veoma omražen QR kod, koji su prošle godine Rusi nazivali sajber-gulag.

- Situacija u Moskvi se razvija po najgorem scenariju - napisao je gradonačelnik Moskve Sergej Sojanin u svom blogu kada je najavljivao nove mere prošle sedmice. On je Moskovljane savetovao da idu u park ili da par dana provedu u vikendicama u unutrašnjosti.

- Hajde da se opustimo malo i da pomognemo da se sačuvaju životi i zdravlje mnogih ljudi. Onda grad može da se vrati normalnom životu - napisao je gradonačelnik.

Prošli put kada su bile uvedene mere, bunili su se preduzetnici u Moskvi, koji su gubili novac i mušterije, a od države nisu imali adekvatnu finansijsku podršku.

Moskovljani su u sredu napunili barove i restorane, veče uoči što će nove mere stupiti na snagu, a drugi su planirali gde će da putuju tokom neradne nedelje, kako bi napustili grad.

U Sankt Peterburgu i Sočiju sve vrvi od Moskovljana koji su došli u grad da izbegnu restrikcije kod kuće. Pojedini delovi Krima uveli su punktove za kontrolu kovid sertifikata i negativnih rezultata PCR testova.

Nove mere predviđaju da će škole biti zatvorene, kafići i restorani moći će samo da vrše dostavu, na posao će ići samo onaj ko mora, a većina državnih službi zabraniće prijem stranaka.

Video: Dr Kon: Situacija je katastrofalna. Smrtnost posebno velika u septembru, neće bolji biti ni oktobar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    29. oktobar 2021 | 00:54

    Stopirajte da iz Rusine nema putovanja nigde ni u koju zemlju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA