≫ 

Sudbina silovane devojčice (11), koja je ostala trudna, ponovo pokrenula debate o abortusu u Boliviji

Nesrećna devojčica, iz regije Santa Kruz, više puta je silovana i trpela je seksualno zlostavljanje od strane svog dede

  • 0
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk Foto: Shutterstock

Sudbina devojčice (11), koja je ostala trudna nakon što ju je silovao član porodice, dovela je do sukoba katoličke crkve u Boliviji i aktivista za ljudska prava.

Religijske grupe, primoravaju jedanaestogodišnju devojčicu da rodi dete, čemu se aktivisti, naravno, žestoko protive.

Nesrećna sudbina devojčice izazvala je strašan gnev aktivista, usmeren ka crkvi koja smatra da je abortus protiv njenih uverenja, prenosi Gardijan.

Nesrećna devojčica, iz regije Santa Kruz, više puta je silovana, a seksualno zlostavljanje trpela je od dede, odnosno oca njenog očuha.

Devojčica je živela sa sestrom i dedom (61), dok su roditelji radili u La Pazu. On je sada u zatvoru zbog zločina, a slučaj je ponovo pokrenuo diskusiju o "rupama" u zakonu koji bi trebalo da zaštiti žene i devojčice u Boliviji, u kojoj je stopa seksualnog nasilja mnogo veća nego u drugim zemljama Latinske Amerike.

Neki aktivisti ovo nazivaju "kulturom silovanja".

Intervencija crkve takođe se preispituje, jer su navodno kontaktirali majku devojčice i ubedili je da spreči abortus, koji u ovakvim slučajevima garantuje ombudsman.

Incident je prijavila tetka

- Devojčica nije ni znala šta znači biti u drugom stanju. Ona je rekla da oseća da se nešto pomera u njenom stomaku. Tetka je rekla majci, koja je potom sve prijavila policiji - rekla je Ana Paola Garsija iz nevladine organizacije za zaštitu ženskih prava.

Devojčica je odvedena u bolnicu, gde je imala zakazan abortus, prošlog petka, ali se umešala majka i žena za koju je tvrdila da je advokat i predstavnik crkve, i devojčica je odvedena u centar za maloletne majke.

Ombudsman najavljuje krivične prijave

- Ovo je očigledna manipulacija crkve, koja je praktično kidnapovala devojčicu i ućutkala majku. Nju prisiljavaju da nastavi sa trudnoćom, iako joj je život u opasnosti - rekla je Ana Paola Garsija.

Suzana Inč, potparol bolivijskog biskupa, rekla je medijima da je njihova dužnost da zaštite život beba, ali i devojčice kao majke.

Ombudsmanka Nađa Kruz najavila je da će tražiti da se protiv osoblja bolnice, majke devojčice i arhiepiskopije pokrenu krivične prijave za prisiljavanje maloletne devojčice na trudnoću.

- Mi osuđujemo i ne priznajemo navodno pravo crkve da kontroliše ljude i uskraćuje im seksualna i reproduktivna prava. Bolivija je sekularna država - rekla je Kruz.

Prema statistici, u Boliviji je prošle godine 39.999 maloletnica ostalo u drugom stanju, što je oko 104 svakoga dana, a svaka osma ima manje od 15 godina.

Video: Potukli se poslanici, u pomoć im pritekle koleginice: Sevale pesnice u bolivijskom parlamentu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA