≫ 

Neverovatni prizori sa La Palme: Vulkan i dalje izbacuje lavu, turisti uživo gledaju erupciju

Tokom produženog vikenda, povodom dana Svih svetih, na La Palmi se očekuje oko 10.000 posetilaca koji žele uživo da gledaju prizor izbijanja lave

  • 0
La Palma Španija erupcija vulkan pepeo Foto: Tanjug/AP

Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma traje duže od pet nedelja, ali to ne sprečava turiste da ga posete i uživo gledaju izbijanje lave.

Vulkan je i danas nastavio da emituje ogromne količine magme, gasova i pepela, nakon nekoliko dana intenzivne seizmičke aktivnosti.

Kanarsko ostrvo je u subotu ujutru zatresao potres snage 5,1 stepeni po Rihteru, no znatiželjni turisti nastavljaju da pristižu tamo tokom produženog vikenda.

Potres s epicentrom u Kumbre Vijeha, odakle danima šiklja lava, osetio se u 7.24 sata po lokalnom vremenu, izvestio je Nacionalni geografski institut (IGN). Svaki dan se oseti desetak potresa ali dosad je najsnažniji iznosio 4,9 stepeni po Rihteru.

Tokom produženog vikenda, povodom dana Svih svetih, na La Palmi se očekuje oko 10.000 posetilaca koji žele uživo da gledaju prizor izbijanja lave. Karte za brodove i avione za ovaj vikend su rasprodate, izvestila je lokalna turistička agencije.

Turizam učestvuje s 20 posto u BDP-u ovog ostrva ali od kada je 19. septembra eruptirao vulkan, popunjenost hotela je pala sa 70 posto na 40 posto. U subotu je, međutim, popunjenost skočila na 90 posto, prenosi Hina.

I dok jedni pristižu kako bi se divili fenomenu, drugi su napustili domove u podnožju kratera. Oko 7.000 stanovnika moralo je da se iseli iz ugroženog područja. Krajem iduće nedelje bi prve porodice, privremeno smeštene u hotelima, trebalo da se usele u 18 smeštaja. Do kraja godine ili početkom 2022. svi evakuisani stanovnici trebalo bi da dobiju nove domove.

Lava je prekrila područje od 941,5 hektara ali niko nije poginuo niti je povređen.

Video: Snimak kada lava guta bazen i luksuzno imanje: Priroda uništila skupocene kuće na španskom ostrvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA