≫ 

Komšije oborile rekord u broju preminulih: Bolnice u Bugarskoj pred kolapsom?

Bugarska je danas zabeležila 310 smrtnih slučajeva od korona virusa. Direktor bolnice u Plovdivu je rekao da imaju zalihe kiseonika za još 24 sata

  • 5
Bugarska korona bolnica covid Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Situacija sa korona virusom u Bugarskoj zadaje pravu glavobolju vlastima. Juče su mediji objavili da samo dva okruga u čitavoj državi nisu klasifikovani kao "tamno crvena zona", sa stopom infekcije iznad 500 infekcija na 100.000 ljudi.

Montana ima najveću stopu od 1.425 slučajeva na 100.000 ljudi, a glavni grad Sofija je na drugom mestu.

Istovremeno, danas je ova država oborila rekord u broju preminulih od korona virusa. Za poslednja 24 sata preminulo je 310 ljudi, a pozitivno je 6.007 na gotovo 50.000 testiranih.

Profesorka Mira Kožuharova, savetnica ministra zdravlja, upozorila je da postoji opasnost po zdravstveni sistem.

- Šest do osam hiljada zauzetih bolničkih kreveta, pod uslovom da nije u pitanju intenzivna nega, je i dalje prihvatljivo. Tokom prethodnog talasa imali smo trenutke kada nam je bilo zauzeto oko 10.000 kreveta. Zdravstveni sistem verovatno neće moći da izdrži preko ovog, prvenstveno zbog toga što nemamo dovoljno osoblja - rekla je Kožuharova za medije.

U Bugarskoj je trenutno osam okruga gde je stopa infekcija 1.000 na 100.000 ljudi. Od 28 okruga ukupno, samo dva imaju stopu zaraze manju od 500 na 100.000 ljudi.

Juče je u Bugarskoj prijavljeno 1.460 novih slučajeva, a testirano je 16.960 ljudi, to znači da je procenat zaraženosti bio 8,6 odsto, danas već taj procenat iznosi 12. U bolnicama je više od 8.000 ljudi, od čega 670 na odeljenjima intenzivne nege. Kako piše portal NOVA, u mnogim bolnicama više nema slobodnih kreveta na intenzivnoj nezi.

- Imamo 180 kreveta u bolnici, svi su puni. Imamo 20 kreveta na intenzivnoj i oni su stalno zauzeti. Većina pacijenata ima tešku kliničku sliku, mnoge oživljavamo - rekla je dr Rada Prokopova, načelnik kardiologije u Univerzitetskoj bolnici Sveta Ana.

U Plovdivu strahuju da će ostati bez kiseonika.

- Ukoliko ne stigne isporuka u naredna 24 sata, postoji opasnost da će pacijenti ostati bez preko potrebnog kiseonika - rekao je dr Petar Petrov, direktor bolnice Sveta Mina za NOVU.

Profesorka Kožuharova rekla je da je četvrti talas gori od prethodnog, te da su prognoze da će talas dostići svoj pik ove sedmice.

Ona je dodala da je kompletan lokdaun moguć, ukoliko bolnice ne budu mogle da pruže medicinsku negu svima kojima je potrebna. Profesorka je rekla i da odluka o tome da li će dokaz o posedovanju antitela biti dovoljan uslov za dobijanje kovid propusnice neće biti doneta pre srede.

- Neću komentarisati to oko antitela za dobijanje kovid propusnica. Moje mišljenje je da to ne bi trebalo da radimo jer će ljudi onda prestati da se testiraju, a postoje i različite laboratorije koje daju različite rezultate. Ova odluka bi praktično značila odbacivanje kovid propusnice - rekla je profesorka.

Prema pisanju bugarskih medija, prosečan broj godina preminulih od kovida je za 10 godina manji nego na početku pandemije. Do sada je bar jednu dozu u Bugarskoj primilo nešto više od 2.860.000 ljudi, dok je dve doze primilo više od 1.511.000 ljudi.

Video: Na žurkama na bugarskim plažama bez maski i držanja odstojanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    2. novembar 2021 | 13:19

    Na 50 iljada testiranih 6 iljada zarazenih, a kod nas na 20 iljada testa 7 iljada zarazenih,

  • Dex

    2. novembar 2021 | 13:12

    Braco izdrzite,salje ekonomski tigar

  • A?

    2. novembar 2021 | 15:58

    Šminkajte, prećutkujte, puderišite, ali - evropski rekorderi smo mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA