Palestinske porodice odbile ponudu za odlaganje iseljenja: "Veruju u pravo na svoj dom"

U saopštenju koje su danas izdale, četiri porodice su rekle da njihova odluka proizilazi iz "verovanja u pravdu naše stvari i našeg prava na naše domove i našu domovinu"

  • 0
Izrael Palestina neredi Foto: Tanjug/AP

Četiri palestinske porodice iz istočnog dela Jerusalima odbile su danas ponudu koja bi odložila njihovo iseljenje.

Kako navodi AP, teško stanje ovih porodica pomoglo je da se pokrenu protesti i sukobi ranije ove godine koji su na kraju doveli do 11-dnevnog rata u Pojasu Gaze.

U saopštenju koje su danas izdale, četiri porodice su rekle da njihova odluka proizilazi iz "verovanja u pravdu naše stvari i našeg prava na naše domove i našu domovinu".

Predlog koji je izneo Vrhovni sud Izraela ranije ovog meseca bi ih učinio "zaštićenim stanarima'', a koji bi blokirao bilo kakav nalog za iseljenje i rušenje domova najmanje narednih 15 godina, navodi izraelska grupa za ljudska prava koja pomno prati dešavanja u gradu Ir Amim.

Četiri porodice su među desetinama u Jerusalimu kojima jevrejske naseljeničke organizacije prete deložacijom u nekoliko slučajeva koji su u različitim pravnim fazama.

Doseljenici koriste izraelski zakon koji im dozvoljava da traže imovinu koja je bila u vlasništvu Jevreja pre rata 1948. godine, kada su jevrejske vođe proglasile stvaranje države Izrael.

Palestinci koji su izgubili domove, imovinu i zemlju u istom sukobu nemaju pravo da ih povrate, navodi AP.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze u ratu 1967. godine.

Palestinci žele da od sve tri teritorije formiraju svoju buduću državu i smatraju istočni Jerusalim svojom prestonicom.

Izrael je anektirao istočni Jerusalim ubrzo nakon rata 1967. godine i smatra ceo grad svojim glavnim gradom, što većina međunarodne zajednice ne priznaje.

Da podsetimo, groblje Al-Jusufi se nalazi na u Istočnom Jerusalimu, na granici muslimanske i jevrejske strane. Baš na toj lokaciji Izraelci planiraju da naprave park, iako je tu odavno palestinsko groblje, a jedna majka svakoga dana obilazi grob svog sina.

Video: Izrael izvršio 120 napada na pojas Gaze: Snimci 24-časovnog bombardovanja!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA