Migranti umiru od hladnoće na granici: Poljska strahuje od eskalacije sukoba

Poljska, EU i NATO veruju da je Belorusija odgovorna za ovaj problem, iako njen lider osporava te tvrdnje

  • 9
Migranti, Poljska, Belorusija, granica Foto: Tanjug/AP

Poljska upozorava na moguće oružane sukobe na granici sa Belorusijom koja će po svemu sudeći pokušati da izazove incident sa hiljadama migranata koji žele da uđu u EU.

Dodatne snage prebačene su do granice kada je očajna masa migranata pokušala da preseče bodljikavu žicu i uđe u zemlju, prenosi BBC.

Poljska, EU i NATO veruju da je Belorusija odgovorna za ovaj problem, iako njen lider osporava te tvrdnje. Ona je donela odluku o zatvaranju velikog graničnog prelaza u Kuznici.

Zemlje članice EU i NATO-a, Poljska, Litvanija i Letonija već nekoliko meseci suočavaju se sa problemom velikog broja migranata koji dolaze uglavnom sa Bliskog istoka i iz Azije.

Potparol vlade Poljske, Pjotr Muler, rekao je da se oko 4.000 migranata okupilo u blizini istočne granice i reklo novinarima da "očekuju da dođe do oružanih sukoba".

Portparol poljskih službi bezbednosti Stanislav Zarin, rekao je da su migranti pod kontrolom naoružanih snaga Belorusije.

- Belorusija pokušava da izazove incident koji će imati za posledicu ljudske žrtve - izjavio je Pjotr Varzik, zamenik ministra spoljnih poslova.

Migranti, Poljska, Belorusija, granica Foto: Tanjug/AP

Temperatura u pograničnom području noćas je pala ispod nule i više migranata preminulo je od posledica hipotermije. Aktivisti kažu da migranti, od kojih su većina mladi muškarci, žene i deca, igraju ulogu pijuna u političkoj igri između Belorusije i njenih suseda.

EU veruje da su ove provokacije Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije, rezultat uvedenih sankcija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU razmotriti proširenje sankcija na "aviokompanije iz trećih zemalja" koje su uključene u transport migranata u Belorusiju.

Lukašenko je navodno upozorio da njegova vlada neće zaustavljati migrante i optužio granične policije susednih zemalja za nasilje prema migratima.

Litvanija je takođe poslala dodatne snage u pograničnu oblast, kako bi zaustavila migrante.

Belorusija, međutim, kada susedne zemlje spreče migrante da ilegalno pređu granice, ne dozvoljava im da se vrate nazad, pa oni ostaju u šumama, bez hrane i na hladnoći i mnogi su do sada već preminuli od hipotermije.

Video: Pobuna migranata: Seku žicu na granici, oružane snage reaguju suzavcem

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momci

    9. novembar 2021 | 11:48

    Ko je kriv sto su dosli u Srbiju???Grcka, Turska ili NATO, ja mislim da je NATO kriv🤮🤮

  • eNL

    9. novembar 2021 | 11:28

    ja mislim da te izbeglice sa decom žele samo da prođu kroz poljsku i da ne žele da ni u kakvom slučaju da ostanu u poljsku. znači samo da prođu kroz poljsku da bi došli do nemačke. eto kakvi su to katolici poljski kao i mađari.

  • Srpska 🔔🔔🔔

    9. novembar 2021 | 11:59

    Ko im je rasturio zemlju, neka ih primi!!! Belorusija sigurno nije, kao ni Srbija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA