≫ 

Nevakcinisanima od korone u Singapuru država više neće plaćati troškove lečenja

Delimično vakcinisanima u Singapuru država će plaćati troškove lečenja od korone do 31. decembra

  • 5
Korona virus, koronavirus, bolnica, ilustracija Foto: Tanjug/AP

Osamdeset pet posto ljudi u Singapuru koji imaju uslove za vakcinisanje su potpuno vakcinisani, dok je 18 posto njih primilo i treću, buster dozu. Ali, singapurska vlada poručila je u ponedeljak da više neće da plaća troškove lečenja za "one koji su odlučili da se ne vakcinišu", a koji sada čine najveći deo novozaraženih i hospitalizovanih u ovom gradu državi, navodi Index.

- Necepljeni trenutno čine znatnu većinu onih kojima je potrebna intenzivna bolnička nega i nesrazmerno doprinose naprezanju naših zdravstvenih resursa - saopštilo je ministarstvo zdravlja u Singapuru u ponedeljak.

- Kovid pacijenti koji svojom odlukom nisu vakcinisani i dalje mogu da koriste redovne finansijske aranžmane zdravstvene zaštite kako bi platili svoje račune gde je to primenjivo - dodalo je ministarstvo.

Singapurska vlada trenutno svim državljanima i osobama sa stalnim boravkom i dugoročnim radnim dozvolama koji su zaraženi koronom plaća troškove lekara, osim ako su bili pozitivni neposredno nakon povratka iz inostranstva.

- To je bilo kako bi se izbegle finansijske rasprave koje bi povećale javnu nesigurnost i zabrinutost kada je kovid-19 bila tek nova i nepoznata bolest - navodi se u saopštenju ministarstva zdravstva.

- Dok situacija s koronom ne bude stabilnija, nastavićemo da pokrivamo troškove lečenja za one koji su vakcinisani, kao i za one koji nemaju uslove za vakcinu: decu do 12 godina i osobe s određenim zdravstvenim stanjima - dodaju.

Delimično cepljenima u Singapuru država će plaćati troškove lečenja od korone do 31. decembra.

Na prvom mestu među 188 zemalja

Smatra se da Singapur ima jedan od najboljih svetskih zdravstvenih sistema. Studija iz 2017. godine objavljena u vodećem medicinskom časopisu "Lancet" pokazala je da je Singapur na prvom mestu među 188 zemalja u nastojanjima da se ispune ciljevi održivog razvoja vezani za zdravlje koje je UN postavio za 2030.

Singapurski model, međutim, največim delom zavisi od privatizovanih medicinskih usluga, što znači da nevakcinisani možda već imaju pokriće ako se zaraze koronom i treba im lečenje. U SAD-u je, na primer, oko jedna trećina izdataka za zdravstvo privatna, dok je u Singapuru suprotno, analizirao je  Nnjujork tajms.

Štaviše, radnici u Singapuru obavezni su da odvajaju deo plate za zdravstvene štedne račune, kojima zaposleni takođe doprinose na osnovu različitih kriterijuma.

Prema ovom sistemu, računi za nevakcinisane i dalje će biti "visoko podržani i visoko subvencionisani", rekao je ministar zdravlja Ong Je Kung na konferenciji za novinare u ponedeljak, prenosi Jahu njuz.

- Bolnice zaista ne žele da naplaćuju tim pacijentima - rekao je Ong, pa dodao: - Ali moramo da pošaljemo ovaj važan signal kako bismo pozvali sve da se vakcinišu ako za to ispunjavaju uslove.

Za 28 dana 91.000 novozaraženih

Singapur je u proteklih 28 dana zabeležio 91.000 novozaraženih, od kojih je 98,7 posto slučajeva bilo asimptomatsko ili blago, tvrdi ministarstvo.

Do 7. novembra, 1.725 zaraženih je hospitalizovano. Od toga, prema podacima ministarstva, 301 pacijent je priključen na kiseonik, a 62 su završila na intenzivnoj, dok ih je 67 teško bolesno i na respiratoru. To je dovelo do toga da Singapur trenutno koristi 68,5 posto intenzivne nege.

- Iako je to još uvek izvodivo rastezanjem naših zdravstvenih kapaciteta, ne smemo da budemo neoprezni i moramo da izbegnemo pojavu masovnog broja novih slučajeva koji bi mogli zapretiti kolapsom zdravstvenog sistema - dodaje ministarstvo u svom saopštenju.

Na početku pandemije Singapur se oslanjao na veoma širok nadzor, praćenje kontakata i stroga ograničenja kretanja kako bi smanjio broj novih slučajeva. Od tada polako popušta mere.

Video: Predsednik Vučić primio 3. dozu vakcine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SerDjo

    10. novembar 2021 | 01:49

    Onda neka zabrane lecenje pusacima, gojaznima, alkoholocarima...itd. Dajem mnogooo para mesecno za zdravstveno i plus mi firma placa privatno pa kod drzavnog i ne idem. Jel mogu ja da potrazujem svoje pare nazad ili da prekinem da placam zdravstveno? Ne zelim da placam lecenje vakcinisanima. Vreme je za jednu kometu i kraj onoga sto zovu 'civilizacija'.

  • realan

    10. novembar 2021 | 00:07

    Treba isto i kod nas, ko nije vakcinisan neka plati lecenje, a ne iz dzepa gradjana.

  • krstivoj

    10. novembar 2021 | 00:09

    Placam zdravstveno osiguramje 36 godina. Nikada nisam bio bolnicki lecen. Prelezao sam koronu letos i od drzave sam dobio samo rentgen pluca... cak sam i test na coronu uradio privatno. Mozda i taj rentgen kosta 550 eura ?...koliko neko rece...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA