Hiljade žrtava građanskog rata i dalje leži u masovnim grobnicama: Da li će ikada dobiti pravdu?

"Odveli su ga u zatvor u Gvadalahari, a 1940. je ubijen. Od tada dolazim svake godine i donosim karanfile. Nastaviću dok budem mogao", rekao je Hulio Lopez, koji veruje da je u masovnoj grobnici i njegov brat Marijano

  • 0
Španija masovna grobnica Foto: Tanjug/AP

Sa karanfilima u svojim rukama, 94-ogodišnji Hulio Lopez del Kampo, decenijama je dolazio da obeleži mesto gde je, kako veruje, zakopan njegov brat Marijano, zajedno sa drugim žrtvama surovog režima Franciska Franka, u Španiji.

- Odveli su ga u zatvor u Gvadalahari, a 1940. je ubijen. Od tada dolazim svake godine i donosim karanfile. Nastaviću dok budem mogao - rekao je Hulio, prenosi AP.

Više od 70 godina kasnije, masivna grobnica u malenom gradiću istočno od Madrida, konačno je iskopana i unutra je pronađeno 26 tela.

Hulijo se nada da će, putem DNK analize, ustanoviti da li je i njegov brat među njima.

Na iskopavanju rade volonteri, uz podršku nekih regionalnih zvaničnika, kako bi pronašli ljude koji se vode kao nestali i vratili ih porodicama.

Porodice žrtava imaju pravo na istinu

Oni zaslužuju bar malo dostojanstva, nakon više od pola veka zaborava.

Nacrt zakona koji se razmatra u parlamentu ima za cilj da poboljša Zakon o istorijskom sećanju, iz 2007. godine koji, kako se stručnjaci i aktivisti slažu, nije učinio dovoljno kako bi se preduzelo nešto u vezi sa stotinama još netaknutih masovnih grobnica.

Ukoliko Zakon bude usvojen, porodicama žrtava biće priznato "pravo na istinu", vlada će biti u obavezi da pronađe i identifikuje sve koji se vode kao nestali.

Kao i hiljade drugih, Marijano je nestao nakon što je otišao da se bori za drugu špansku republiku koju je Frankov desničarski vojni ustanak uništio u Španskom građanskom ratu, koji je trajao do 1936. do 1939. godine.

Španija masovna grobnica Foto: Tanjug/AP

Predao se policiji i, uprkos obećanjima da neće biti povređen, nikada više nije viđen. Imao je samo 23 godine.

Procenjuje se da ima oko 114 hiljada žrtava

U poslednje četiri decenije od diktatorove smrti, pronađeno je samo 19 hiljada žrtava režima, koje su stradale za vreme i nakon rata, a veruje se da ih ukupno ima oko 114 hiljada.

Vlada procenjuje da je samo oko 20 hiljada tela u moguće pronaći i identifikovati, zbog procesa raspadanja.

kako se ekshumacija u Gvadalahari nastavlja, ljudi širom zemlje su skeptični prema tome da će novi Zakon doneti pravdu za žrtve.

- Zakon su samo reči koje neće preći u dela. On govori o istini i žrtvama, ali ne i počiniteljima. Govori o pravdi, ali porodicama žrtava neće doneti pravdu u vidu suđenja - rekao je Emilio Silva, predsednik Asocijacije za obnavljanje sećanja.

U poslednje dve godine, premijer Pedro Sančez, vođa socijalističke partije, dodelio je pet miliona evra za finansiranje 3 stotine ekshumacija iz masivnih grobnica, i predložio još 5.5 miliona evra da se izdvoji iz budžeta za narednu godinu.

Međutim, Silva smatra da to neće primorati naredne vlade da izdvoje previđena sredstva, a populatna partija već upozorava da će izmeniti zakon čim ponovo dođe na vlast.

Video: Totalni obračun na ulicama Barselone zbog korona mera: Kataloncima se smučio i virus i karantin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA