≫ 

"Neće biti Trećeg svetskog rata": Portparolka Lukašenka tvrdi da Poljska podstiče eskalaciju

- Niko im neće dati da pokrenu ovde Treći svetski rat - kaže portparolka predsednika Belorusije Natalija Ejsmont

  • 5
Poljska, Belorusija, granica, migranti Foto: Tanjug/AP

Poljska želi zaoštravanje odnosa sa Minskom, izjavila je portparolka predsednika Belorusije Natalija Ejsmont.

- Poljska podstiče eskalaciju. Nisu uspeli sa migrantima, pa su počeli da traže druge povode i načine… Dva su cilja: prvi – da stekne status, da se pokaže zaštitnicom EU (a status bi joj bio samo plus). Drugi je da se skrene pažnja sa unutrašnjeg raskola društva i drugih problema - rekla je Ejsmontova.

Prema rečima portparolke Lukašenka, "predsednik sve vidi i, kako nisu ništa uspeli sa migrantima, neće ni sa drugim stvarima. Niko im neće dati da pokrenu ovde Treći svetski rat“, prenosi Sputnjik.

Tokom prošle nedelje pored granice Belorusije i Poljske je formiran kamp za migrante u kome je bilo više od 2.000 ljudi. Migranti su 16. novembra pokušali da probiju granicu i uđu u Poljsku.

Podsetimo, odnosi Vašingtona, EU i Minska eskalirali su nakon predsedničkih izbora u Belorusiji u avgustu 2020.godine. Prema podacima Centralne izborne komisije Belorusije, Aleksandar Lukašenko je pobedio sa 80,1 odsto glasova. Opozicioni kandidat Svetlana Tihanovska osvojila je 10,1 odsto glasova.

Vlast u Belorusiji je izjavljivala da su protesti u zemlji koordinisani u inostranstvu.Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je krivio Zapad da se meša u situaciju u Belorusiji i naveo da nemire stvara SAD i Evropa. Evropska unija, Velika Britanija, SAD i Kanada su uvodile sankcije protiv beloruskih zvaničnika i kompanija, okrivljujući Minsk za kršenje izbora i ljudskih prava.

Video: Migranti okupirali granicu: Između bodljikave žice i policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa car

    21. novembar 2021 | 07:23

    Jedini predsednik koji nije u igri sa Koronom, za razliku od ostalih koji su marionete svetskih mocnika .

  • Nikolas

    21. novembar 2021 | 10:42

    POLJACI SU U SVOJOJ ISTORIJI 13 PUTA RATOVALI PROTIV RUSIJE I MENE NECUDI DA ZELE OPET UJEDINJENI SA OSTALIM RUSOFOBIMA!!!

  • Cuvajte se

    21. novembar 2021 | 08:23

    braco pravoslavna od nato fasista I evrope zlocinacke tvorevine ne zaboravite poljska je rame uz rame nacisticka nemacke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA