≫ 

Koliki je broj umrlih u zemljama EU sa najvećom stopom vakcinacije? Grafikon jasno pokazuje

Među državama sa najmanjim procentom vakcinisanih u EU i dalje su Bugarska i Rumunija

  • 2
Vakcinacija grafik Foto: Shutterstock, Twitter/@ianbremmer

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je ovog meseca istraživanje kojim su uporedili procenat vakcinisanog stanovništva i smrtnosti u državama EU kako bi ukazali na značaj vakcinacije u borbi sa korona virusom. 

Rekorder u vakcinaciji stanovništva u Evropi trenutno je Irska, u kojoj je potpuno vakcinisano 93 odsto, a slede je Portugal i Malta sa 92 odsto imunizovanog stanovništva. 

Ono što je zajedničko svim ovim zemljama je da je stopa smrtnosti među obolelima u ovim državama veoma niska. Irska i Portugal imaju 15, odnosno 10 preminulih na milion stanovnika, dok je Malta apsolutni rekorder i oni poslednjih dana beleže ili jedan ili nijedan smrtni slučaj koji je povezan sa korona virusom, pokazuju rezultati ECDC-a.

Najteža situacija u Bugarskoj i Rumuniji

Najteža situacija je u Bugarskoj, koja ima najniži procenat vakcinisanog stanovništva u EU, oko 29 odsto. Ova zemlja poslednjih dana obara crne rekorde u broju zaraženih, a prema aktuelnim podacima u ovoj zemlji je broj preminulih na milion stanovnika 325.

Zdravstveni sistem u nama susednoj zemlji je pred kolapsom, pa su bolnice prinuđene da privremeno obustave sve operacije koje nisu hitne kako bi što više lekara moglo da leči pacijente od korona virusa.

Malo povoljnija situacija je u Rumuniji koja ima nešto iznad 40 odsto vakcinisanih. Prethodnih nedelja ova zemlja obarala je rekorde u broju zaraženih, a snimci i fotografije iz prepunih mrtvačnica u glavnom gradu obišle su svet.

Čak pet evropskih država - Italija, Nemačka, Mađarska, Austrija i Poljska ponudile su da pomognu Rumuniji u lečenju pacijenata koji se nalaze u kritičnom stanju. Prošle nedelje su četiri pacijenata prebačena na lečenje u Italiju.

Iako se situacija od tada malo poboljšala, ova država prema aktuelnim podacima ima 267 premiulih na milion stanovnika. 

Među državama koje imaju nizak procenat vakcinisanih je i Hrvatska. U ovoj državi potpuno je vakcinisano 55 odsto stanovništva, što je dosta niže u odnosu na prosek u EU koji iznosi 75 odsto. 

Shodno tome, podaci pokazuju da je prosečno u protekle dve nedelje preminulo 168 osoba na milion stanovnika. 

Slovenija i Mađarska takođe imaju niži procenat vakcinacije u odnosu na evropski prosek, pa je u tim državama vakcinisano 64, odnosno 68 odsto stanovništva. U bivšoj jugoslovenskoj republici broj preminulih na milion stanovnika je 56, dok je u Mađarskoj, koja ima nešto viši procenat vakcinisanih, taj broj 135. 

Italija, Francuska i Španija uče na greškama

Dve države koje su na početku pandemije u Evropi bile najteže pogođene svakako su Italija i Španija, a teško je bilo i u Francuskoj. One su obarale rekorde u brojevima preminulih od korona virusa, a potresne scene iz mrtvačnica i crvenih zona na odeljenjima intenzivne nege ostavljale su svet u šoku.

Pojavom vakcina, čini se da su ove države rešile da učine sve kako im se takve situacije više ne bi ponovile. U ovim evropskim zemljama procenat revakcinisanog stanovništva je viši od 80 odsto, a broj smrtnih slučaja od korona virusa na milion stanovnika je ispod deset.

Nemačka poslednjih dana obara rekorde u broju zaraženih, a samo juče registrovano je 54.268 novozaraženih. Međutim, ova država ima više od 80 odsto vakcinisanih, a prema podacima ECDC-a broj preminulih na milion stanovnika je 20. 

Austrijski parlament usvojio je u nedelju uveče odluku o lokdaunu koja je stupila na snagu u celoj Austriji od ponoći. Austrijski Kancelar Aleksandar Šalenberg saopštio je protekle nedelje da će obavezna vakcinacija za sve građane biti uvedena od 1. februara naredne godine.

Trenutno je u ovoj zemlji, u kojoj živi i veliki broj naših građana, vakcinisano 74 odsto stanovništva, a preminulih na milion osoba u poslednjih 14 dana je 35.

S obzirom da Srbija nije članica EU, naša zemlja nije obuhvaćena ovom analizom. Korona virus je u poslednja 24 sata u našoj zemlji potvrđen kod 3.033 osobe, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminula 54 osoba, a na respiratoru je 201 pacijent.

Prvu dozu primilo je 3,3 miliona građana, revakcinisano je 3,1 milion, a buster dozu primilo je oko 1.400.000 stanovnika Srbije.

Video: U mrtvačnicama u Rumuniji mesta gotovo da nema: Na stotine ljudi dnevno umire od korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    24. novembar 2021 | 23:33

    Ne verujem u lazne grafikone, ovaj zivot ovog sveta je lazan. Dovindzenja u nekom novom vremenu.

  • Zar je bitno

    24. novembar 2021 | 14:57

    Pise da je ovo period od 14 dana a samo juce u Estoniji umrlo 9 a u Finskoj npr. 39.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA