≫ 

Da li je Omikron korona stigla i u Sjedinjene Američke Države? Oglasio se Entoni Fauči

Ova varijanta do sada je detektovana u Izraelu, Belgiji i Hong Kongu, početkom ove nedelje, doksu Nemačka i Italija prijavile u subotu prve slučajeve

  • 0
Dr Anthony Fauci, Entoni Fauči

Foto: Tanjug/AP

Dva slučaja novog soja korona virusa, omikron, zabeležena su juče u Velikoj Britaniji, objavio je Sadžid Džavid, ministar zdravlja, a ovaj soj se ubrzano širi po planeti.

Ova varijanta do sada je detektovana u Izraelu, Belgiji i Hong Kongu, početkom ove nedelje, dok su Nemačka i Italija prijavile u subotu prve slučajeve.

Dva slučaja iz Britanije su povezana putovanjem na jug Afrike. Obe osobe su u izolaciji u svojim kućama u Notingemu i Čelmsfordu.

O omikronu se za sada ne zna mnogo, osim da je zabrinjavajući soj, koji je prvo primećen u Južnoj Africi, mada je prvi uzorak uzet u Bocvani 11. novembra, sve to je pokrenulo talas zabrana putovanja i ulaska sa te teritorije.

Slučajevi "omikron" varijante još uvek nisu detektovani u SAD, ali dr Entoni Fauči, glavni epidemiolog, rekao je na "Today show", da ne bi bio iznenađen da je ova varijanta već prisutna u SAD. On je objasnio zašto je novi soj dao naučnicima razlog za brigu:

- Predviđanje je, kad gledamo varijante koje već imamo, da će najverovatnije biti reč o lakše prenosivom soju. To još ne znamo, ali moramo da budemo oprezni i pretpostavimo da je to slučaj - rekao je Fauči.

- Ima gomila mutacija koje sugerišu da bi moglo da dođe do probijanja zaštite na primer monoklonalnih antitela, a možda i čak konvalescentne plazme za ljude koji su bili inficirani i izlečili se. Sve je ovo jedno veliko "možda", ali je pretpostavka dovoljna, a deluje da se baš brzo raširilo po Južnoj Africi. Iako su brojevi relativno mali, mogućnost da se zaraze ljudi koji su već bili inficirani ili su vakcinisani, tera nas da kažemo:"Na ovo baš moramo da obratimo pažnju i da budemo spremni za nešto toliko ozbiljno. Možda ne bude tako, ali je bolje da budete spremni - naveo je Fauči.

Video: Dr Kon otkrio da li treba da strahujemo od novog soja korona virusa - delta plus?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA