≫ 

Hitno saopštenje Kremlja: Vojna akcija u Ukrajini veoma verovatna

Ovo pitanje je predmet ozbiljne zabrinutosti za Rusiju, rekla je Moskva

  • 14
Šojgu i Putin

Foto: Tanjug/AP

Rizik od sveopšteg oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine je izuzetno visok i postaje predmet ozbiljne zabrinutosti za Rusiju, upozorila je Moskva, dok se međunarodne tenzije povećavaju oko ratom razorenog regiona Donbasa.

- Verovatnoća neprijateljstava u Ukrajini i dalje je velika - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak, odgovarajući na pitanje novinara o verovatnoći rata na istoku zemlje, prenosi Rt.

On je dodao da ih ovo "posebno zabrinjava".

Da podsetimo, proteklih dana došlo je do tenzija u odnosima između Rusije i Ukrajine.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da su Ukrajini potrebni direktni razgovori sa Rusijom kako bi se okončao rat u istočnom regionu Donbasa protiv snaga koje podržava Moskva.

On se obratio parlamentu nakon što je Ukrajina pozvala NATO da pripremi ekonomske sankcije Rusiji i pojača vojnu saradnju sa Kijevom kako bi se Rusija odvratila od novog napada, preneo je Rojters.

- Moramo reći istinu da nećemo moći da zaustavimo rat bez direktnih pregovora sa Rusijom, a danas su to već prepoznali svi spoljni partneri - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je govorio u parlamentu koji je bio okružen jakim snagama bezbednosti jer je prošle nedelje izjavio da je Ukrajina otkrila zaveru za rušenje vlade u Kijevu koja je trebalo da bude pokrenuta baš danas, ali Rusija je odmah negirala bilo kakvu umešanost.

Volodimir Zelenski Volodymyr Zelenskiy, Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Kremlj je ranije saopštio da predsednik Putin nije protiv ideje o razgovoru sa Zelenskim, ali da su "razgovori radi razgovora besmisleni" i da bi Moskva želela da vidi odgovarajući dnevni red pripremljen za takav sastanak.

Ukrajina se pridružila zapadnoj alijansi na jučerašnjim razgovorima u Rigi o tome kako da se odvrati Rusija od ponovnog napada i tvrdi da Moskva gomila trupe u blizini ukrajinske granice, preneo je ranije Rojters.

Predstavnik Kijeva je pozvao NATO da pripremi ekonomske sankcije Rusiji i pojača vojnu saradnju sa Kijevom.

Istovremeno Sjedinjene Američke Države i severnoatlantska alijansa su uputili upozorenje Moskvi "da će platiti visoku cenu za svaku novu vojnu agresiju na Ukrajinu", a Rusija je optužila Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje i odbacuje priče o novom ruskom napadu kao lažne i zapaljive.

U međuvremenu Moskva je juče započela novu rundu vojnih vežbi svoje južne arnijske oblasti u blizini ukrajinske granice, a ministarstvo odbrane je u svom saopštenju navelo da će se vežbe održati na Krimu, poluostrvu u Crnom moru koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, kao i u regionu koji se graniči sa Donbasom, delu istočne Ukrajine pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Video: Putin naizgled bahat, a Bajden na oko uplašen: Analiza govora tela kaže nešto sasvim drugo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA