≫ 

Sudanska vojska se povlači iz politike posle izbora 2023.

Nakon puča, mnogi članovi administracije su otpušteni ili premešteni i zamenjeni veteranima iz Baširovog režima prema odlukama koje je Hamdok počeo da ukida

  • 0
Sudan protesti

Foto: Tanjug/AP

Sudanska vojska će se povući iz politike nakon izbora zakazanih za 2023, rekao je general Abdel Fatah Burhan, dodajući da svrgnuta bivša vladajuća partija neće imati nikakvu ulogu u prelaznoj vladi.

Nakon vojnog preuzimanja vlasti koje je predvodio Burhan krajem oktobra, 21. novembra je postignut dogovor kojim je premijer Abdala Hamdok vraćen na čelo tehničkog kabineta do izbora u julu 2023.

"Kada se izabere vlada, mislim da vojska, oružane snage ili bilo koja od bezbednosnih snaga neće učestvovati u politici. To je ono oko čega smo se dogovorili i to je prirodan sled događaja", rekao je Burhan u intervjuu za Rojters emitovanom danas.

Sudanska vojska raspustila je civilnu vladu, uhapsila političke lidere i proglasila vanredno stanje u ovoj severnoafričkoj zemlji, prenosi Tanjug.

Državni udar, kojim je okončano partnerstvo sa civilnim političkim partijama nakon svrgavanja Omara al-Bašira, izazvao je međunarodnu osudu nakon pritvaranja desetina ključnih zvaničnika i razbijanja demonstracija. Rojters navodi da su prema zdravstvenim izvorima, najmanje 44 osobe izgubile život tokom demonstracija, a mnoge su ubili pripadnici snaga bezbednosti.

„Istraga u vezi sa žrtvama protesta treba da identifikuje počinioce i kazni zločince“, rekao je Burhan i dodao da vlada garantuje pravo na miran protest.

Nakon puča, mnogi članovi administracije su otpušteni ili premešteni i zamenjeni veteranima iz Baširovog režima prema odlukama koje je Hamdok počeo da ukida.

„Partija Baširovog Nacionalnog kongresa neće biti deo tranzicije u bilo kom obliku i mi smo posvećeni tome“, naveo je Burhan.

Burhan je rekao i da očekuje da će se međunarodna ekonomska podrška za Sudan vratiti, nakon što se stvari stabilizuju pod civilnom vladom, dodajući da zemlja neće poništiti reforme sprovedene u protekle dve godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA