Izdato upozorenje na snežnu mećavu na Havajima: Očekuju se i jaka kiša i velike poplave

Upozorenje na snežnu mećavu za Havaje, dok ga ostatak Sjedinjenih Američkih Država nema, zatekla je meteorologe širom zemlje

  • 1
Havaji Mauna Loa sneg

Foto: Profimedia/NASA / Zuma Press

Američka nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na snežnu mećavu na planinskim vrhovima Havaja. Sneg je počeo da pada u petak, a očekuje se da će na vrhove Velikog ostrva tokom vikenda napadati oko 30 centimetara.

Meteorološka služba je upozorila da se ne putuje u područje, navodeći da bi to bilo veoma teško ili nemoguće, preneo je NBC njuz.

Upozorenje važi samo za najviši vrh Havaja, Mauna Kea, visok 4.207 metara, kao i Mauna Loa, drugi po visini sa 4.169 metara.

Sneg je deo vremenske prognoze koja će ovog vikenda doneti jaku kišu i velike poplave na nižim nadmorskim visinama širom ostrva.

Sama prognoza je, kako piše "Njujork tajms", dovela do "dramatičnih medijskih naslova i pomisli o snežnom pokrivaču na plažama Vaikiki i surferima kako se tresu od hladnoće".

List ističe da se sneg očekuje na planinskim vrhovima Velikog ostrva koji se uzdižu dobrano iznad 3.350 metara, što nije neočekivano uzvišenje za snežne padavine čak i na tropskom ostrvu. Vrhovi Mauna Loa i Mauna Kea, na kojima sneg pada od petka, često su prekriveni snegom, ukazuju meteorolozi.

 

Upozorenje na snežnu mećavu za Havaje, dok ga ostatak Sjedinjenih Američkih Država nema, zatekla je meteorologe širom zemlje.

Meteorološka služba je čak objavila mapu SAD koja prikazuje države u kojima su prošle stotine ili čak hiljade dana otkako je izdato upozorenje na mećavu. Poslednji put kad je izdato upozorenje na mećavu za Havaje bilo je 2018.

 

Meteorološka služba je navela da se očekuje da će mećava doneti udare vetra brzine od preko 160 kilometara na sat.

Ista oluja koja je odgovorna za mećavu donela je i kišu u regionu, što je dobra vest za Veliko ostrvo koje je pogođeno teškom sušom. Postoji i opasnost od poplava, pa je Služba izdala upozorenje za čitav lanac ostrva tokom utorka, zbog mogućnosti klizišta i bujica.

Video: Zabeleli se Havaji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    5. decembar 2021 | 15:50

    gde su oni sto tvrde da su havaji raj svih 12 meseci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA