Neverovatan prizor: "Zombi požari" u blizini najhladnijeg sela na svetu - temperatura je minus 60

Uprkos ovim neverovatno niskim temperaturama, šumski požari koji su izbili tokom leta nastavljaju da gore čak i ispod dubokog snega

  • 2
Oymyakon Foto: Semen Sivtsev / East2West News / Profimedia

Alarmantni "zombi požari" su uhvaćeni kako gore u blizini najhladnijeg sela na svetu uprkos temperaturama daleko ispod nule.

Ojmjakon, selo u Sibiru na severoistoku Rusije, veruje se da je najhladnije ljudsko naselje na svetu, a zabeležena je temperatura od čak minus 60 stepeni.

Međutim, uprkos ovim neverovatno niskim temperaturama, šumski požari koji su izbili tokom leta nastavljaju da gore čak i ispod dubokog snega, što je fenomen koji je poznat kao "zombi požar".

Oymyakon Foto: Semen Sivtsev / East2West News / Profimedia

Neprekidni oblaci dima se vide ispod dubokih snežnih nanosa, samo oko 3,6 kilometara dalje od Ojmjakona i susednog sela Kara Tumul.

Uprkos gašenju požara na površini, plamen može da nastavi da tinja pod snegom zahvaljujući obilju treseta i gasa metana, što znači da kada se sneg u proleće otopi, vatra bi se odmah ponovo proširila.

Neverovatan prizor zabeležio je fotograf Semjon Sivcev, prenosi Siberian Times.

- Snimao sam ih u blizini travnjaka kod sela Kara Tumul, nedaleko od Ojmjakona. Bilo je to u oblasti gde su leti goreli požari - rekao je Semjon.

Ova oblast izvan Ojmjakona bila je prva u kojoj su izbili šumski požari ranije ove godine, a satelitski snimci pokazuju plamen 1. maja 2021.

Ono što je usledilo bila je najgora do sada sezona šumskih požara u Jakutiji, najhladnijoj i najvećoj teritoriji Rusije, sa preko 8 miliona hektara šume uništeno u požarima.

Semjon je bio svedok velikog broja takvih zombi požara oko Ojmjakona, a neki od njih su na kraju ugašeni otapanjem snega u proleće.

- Znam najmanje jedan zombi tresetni požar koji gori nekoliko godina u oblasti Mundulah, nedaleko od Ojmjakona - rekao je on.

Zombi požari su retka pojava koja se javlja u zemljama sa ekstremno hladnom klimom poput severne Kanade, Aljaske i Rusije, a stručnjaci veruju da će se sve češće javljati kao rezultat klimatskih promena i šumskih požara.

Video: Gde će da spavaju nije ih briga ali pronose slavu Jakutije: Pohod sibirskih konjanika na Evropu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA