Bajden proglasio vanredno stanje za Kentaki: Broj poginulih u tornadu mogao bi da bude veći od 100

U razornim olujama koje su zahvatile američki srednji zapad i jugoistok, a koje je Bajden nazvao "nezamislivom tragedijom", ima više mrtvih i pričinjena je velika materijalna šteta

  • 9
Džo Bajden

Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je danas vanredno stanje za Kentaki nakon što je u toj saveznoj državi od posledica tornada prema poslednjim informacijama poginulo najmanje 70 osoba.

Bajden je danas naložio da se federalni resursi usmere na lokacije sa najvećim potrebama, a ranije je razgovarao sa guvernerima pet država pogođenih olujama, Arkanzasa, Ilinoisa, Kentakija, Misurija i Tenesija, kako bi izrazio saučešće i potvrdio posvećenost brzoj isporuci pomoći, saopštila Bela kuća, prenosi Rojters.

U razornim olujama koje su zahvatile američki srednji zapad i jugoistok, a koje je Bajden nazvao "nezamislivom tragedijom", ima više mrtvih i pričinjena je velika materijalna šteta.

Oštećeni su fabrika sveća i vatrogasna stanica u Kentakiju, skladište Amazona u državi Ilinois, gde su najmanje dva radnika poginula, starački dom u Misuriju i mnogi drugi objekti i kuće, navodi Rojters.

Guverner Kentakija Endi Bešir izjavio je danas na konferenciji za novinare da je najmenje 70 ljudi nastradalo u ovoj državi, a da bi broj mogao da bude veći od stotinu.

- Ovo je najrazorniji tornado u istoriji naše države - rekao je on i naveo da je 40 od 110 radnika do sada izvučeno iz fabrike.

Bešir je proglasio vanredno stanje, aktivirao Nacionalnu gardu Kentakija i razmestio državnu policiju.

Video: Sam Sotona je sišao na zemlju: Džinovski tornado usred noći guta i ruši po ruralnim delovima Amerike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA