Ovih 11 Demokrata mogli bi da zamene Bajdena na izborima: Među njima i 6 žena

Njujork Tajms je tokom vikenda objavio veliki izveštaj o potencijalnim kandidatima, međutim, Bela kuća je brže-bolje jasno stavila do znanja da aktuelni predsednik planira da se kandiduje i na sledećim izborima

  • 2
Demokrate Kamala Harris Kamala Haris  Roy Cooper Elizabeth Warren Pete Buttigieg  Mitch Landrieu Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Zuma Press/Bob Karp, Splash/SplashNews.com, AFP/Logan Cyrus, Getty images/Shannon Finney

Ukoliko se uzmu u obzir godine aktuelnog predsednika SAD-a Džoa Bajdena i sve veća zabrinutost Amerikanaca u njegovu sposobnost da obavlja najvažniju funkciju u zemlji, onda i ne čudi što se sve više spekuliše ko bi iz Demokratske stranke mogao da ga zameni na predstojećim izborima 2024. godine. 

Njujork Tajms je tokom vikenda objavio veliki izveštaj o potencijalnim kandidatima, međutim, Bela kuća je brže-bolje jasno stavila do znanja da aktuelni predsednik planira da se kandiduje i na sledećim izborima.

- Predsednik ima nameru da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima - izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Ali šta bi moglo da se dogodi ukoliko se njegovi planovi promene?

Ovo je lista imena koje se najčešće spominju kao mogući kandidati Demokrata na narednim izborima:

Prva na listi logično je potpredsednica SAD-a Kamala Haris. Ona se čvrsto borila za poziciju potpredsednice, ima veliki ugled među stranačkim kolegama i Amerikancima pa i ne čudi zašto mnogi nju vide na ovoj poziciji.

Kamala Harris, Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Ona je nedavno na kratko preuzela ovlašćenja predsednika, kada je Bajden zbog lekarskog pregleda morao da bude uveden u totalnu anesteziju.

Ukoliko ona pobedi na predstojećim izborima, postaće prva predsednica SAD-a u istoriji.

Druga osoba koja se takođe često pominje je i Pit Butidžidž koji nosi nadimak "Gradonačelnik Pit" jer je osam godina bio gradonačelnik Saut Benda u Indijani.

Pit Butidžidž dečak gej Foto: Tanjug/AP

Na listi najviše ima guvernera i senatora

Ovaj bivši oficir visoko je rangiran u Demokratskoj stranci i bio je jedan od glavnih zagovornika Bajdenovog zakona o infrastrukturi.

Dve senatorke, jedna iz Masačusečca Elizabet Voren i druga iz Minesote Ejmi Klobučar, takođe su viđene za mogućeg protiv kandidata Republikancima 2024. godine.

Elizabeth Warren Elizabet Voren Foto: Profimedia/Splash/SplashNews.com

Ejmi je posebno zanimljiv izbor budući da njeni koreni koji vuku sa Srednjeg Zapada mogu da budu dobra odluka ukoliko se pogleda izborna mapa.

Na ovoj laskavoj list nalazi se i guverner Severne Karoline Roj Kuper, kome mandat ističe upravo 2024. godine. On će do tada imati dovoljno vremena da razmisli o svom sledećem koraku u političkoj karijeri.

Roy Cooper Roj Kuper Foto: Profimedia/Zuma Press/Bob Karp

Mič Londri, advokat i političar koji je punih osam godina bio gradonačelnik Nju Orleansa, takođe je istaknuti član Demokratske partije. Pre nego što je stupio na mesto gradonačelnika, bio je guverner Luizijane od 2004. do 2010. godine, prenosi CNN.

Mitch Landrieu Mič Landri Foto: Profimedia/Getty images/Shannon Finney

Đina Rimondo je žena koja je poznata po neverovatnom političkom skoku sa mesta guvernerke Roud Ajlenda, do sekretarke za trgovinu u Bajdenovoj administraciji. Mnogi su međutim rezervisani po pitanju nje jer smatraju da je u ovom trenutku previše umorna da bi mogla da obavlja tu funkciju.

I dok mnogi navijaju za Grečen Vitmen koja je trenutno na poziciji guvernerke Mičigena, drugi smatraju da ona prvo treba da se fokusira na reizbor na sadašnjoj funkciji, budući da će trka biti veoma neizvesna.

Fil Marfi, guverner Nju Džerzija, za sada nema sjajnu reputaciju, iako kruže glasine da bi on možda mogao da predvodi Demokrate na budućim izborima. Mnogi mu pak savetuju da sačeka nekoliko godina i da pokuša da na sadašnjoj funkciji izgradi bolju reputaciju među Amerikancima.

Džej Robert Priker ima dva aduta koja mu mogu pomoći tokom predsedničkih izbora. Kao prvo, on je guverner velike države srednjeg zapada- Ilionoisa, a sa druge strane je i veoma bogat, zahvaljujući privatnom biznisu koji vodi u Čikagu.

Poslednja na listi je Stejsi Abrams, više puta je isticala da bi želela da se kandiduje na izborima, međutim, mnogi joj savetuju da se pre toga usresredi na izbore u Džordžiji 2022 godine, jer su predsednički relativno daleko.

Ukoliko Bajden ne odluči da se kandiduje iz bilo kog razloga, jedna stvar je sigurna, bitka za mesto kandidata koji će predstavljati Demokrate na izborima biće jednako uzbudljiva kao i predstojeći predsednički izbori.

Video: Bajden u limuzini stigao u Italiju: Kolona projurila Vatikanom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Susi

    15. decembar 2021 | 07:17

    Svi su oni Klintoni i Bajdeni, takozvane demokrate sa ubilačkim nagonom.

  • DARKO 100%

    14. decembar 2021 | 22:11

    Ja ako odem tamo pomrsicu im svima konce,radicu za Srpsku stvar,to vam kazem u poverenju da niko necuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA