Doktor koji je spasao Sergeja Skripalja i njegovu ćerku: Mislili smo da će doći da ih dokrajče

Otac i ćerka su preživeli, ali nažalost, novičok je odneo jednu slučajnu žrtvu

  • 0
Sergei Skripal, Segej Skripalj Foto: Profimedia/TASS

Doktor koji je spasao bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju od trovanja, otkrio je da se plašio da bi "ubice mogle da posete njegovu bolnicu i ubiju ih".

Govoreći prvi put od napada 2018. godine, doktor Džejms Haslam rekao je da je, kada je preuzeo brigu o Juliji Skripalj i njenom ocu - bivšem špijunu Sergeju, odmah osetio da se radna dijagnoza predoziranja opiodima ili toksičnosti ne poklapa.

Oni su primljeni u bolnicu dan ranije.

- Znao sam da ovo jednostavno nije u redu. Bili su u kritičnom stanju, razvili su višeorgansku insuficijenciju. Mislio sam da će u ovoj fazi to verovatno biti pokušaj ubistva - rekao je dr Haslam.

Ispričao je i kako je izgledala situacija u bolnici u Solsberiju.

- Imali smo naoružane čuvare na kraju intenzivne nege. Da li će se neko vratiti i možda dokrajčiti naše pacijente? Možemo li da budemo uvučeni u unakrsnu vatru? To je bilo nešto o čemu smo brinuli - dodao je doktor i otkrio da te prve nedelje nije mogao puno ni da spava.

Yulia Skripal, Julija Skripal Foto: Tanjug/AP

Kako bi potvrdio svoje sumnje, kontaktirao je Hamiša de Bretona-Gordina, u to vreme komandanta Britanskog hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog puka. Složio se da su simptomi bili u skladu sa trovanjem nervnim agensom vojnog kvaliteta.

Julija i njen otac Sergej su preživeli, ali tri meseca kasnije Čarli Rouli i njegova devojka Don Sterdžes su se razboleli nakon kontakta sa odbačenom flašicom novičoka.

- Donino umiranje bio je srceparajući trenutak za ceo tim. Šest meseci nakon toga bio sam psihički, emotivno i mentalno iscrpljen. To je ostavilo danak na sve nas - rekao je doktor.

Britanski obaveštajci su za napad okrivili ruske agente pukovnika Anatolija Čepigu i dr Aleksandra Miškina. Treći agent, Sergej Fedotov, kasnije je osumnjičen. Međutim, Rusija negira da je umešana u trovanje.

Ruslan Boshirov Alexander Petrov trovanje Sergej Skripal Osumnjičeni za trovanje Skripalja u blizini mesta incidenta Foto: Tanjug/AP

Trovanje Skripaljevih predmet je novog dokumentarca Diskaveri Plusa "Secrets of Salisbury Poisonings" (Tajne trovanja u Solsberiju), koji sadrži intervjue sa ljudima umešanim u slučaj.

U dokumentarcu je govorio i stanovnik Čarli Rouli, čija je devojka umrla 8. jula nakon što se isprskala sa nečim za šta je mislila da je parfem, a zapravo je bio isti smrtonosni nervni agent, novičok.

Flašicu parfema pronašli su u kanti za đubre, oboje su primljeni u bolnicu, ali je samo on preživeo.

Da podsetimo, do trovanja Sergeja i Julije Skripalj došlo je 5. marta 2018. godine, kada su oni pronađeni bez svesti na klupi u parku.

Policija je kasnije otkrila da je količina novičoka sakrivena u falsifikovanoj bočici parfema korišćena u napadu u Solsberiju 2018. mogla da ubije hiljade ljudi.

Premijera dokumentarca zakazana je za 26. decembar.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA