≫ 

Rusija "gasi" Memorijal: Ukida se vodeća grupa za ljudska prava

Rusija naložila zatvaranje vodeće grupe za ljudska prava

  • 2
Sudija

Foto-ilustracija: Shutterstock

Vrhovni sud Rusije je presudio danas da najpoznatija grupa za zaštitu ljudskih prava u zemlji, poznata kao "Memorijal", mora biti ugašena zbog kršenja zakona koji zahteva da se ovakve grupe registruju kao strani agenti, javila je agencija RIA.

Novinska agencija Interfaks citirala je advokata "Memorijala" koji je rekao da je tužba politički motivisana i da će uložiti žalbu, kako u Rusiji, tako i pred Evropskim sudom za ljudska prava, prenosi agencija Rojters.

Tužioci su prošlog meseca optužili moskovski Centar za ljudska prava "Memorijal" i "Memorijal internešenel", njegovu matičnu strukturu, za kršenje zakona o stranim agentima, tražeći od suda da ih zatvori.

Tužioci su posebno istakli da je "Memorijal internešenel" prekršio propise tako što sve svoje publikacije, uključujući postove na društvenim mrežama, nije označio oznakom koja je propisana zakonom.

Oni su, takođe, optužili centar sa sedištem u Moskvi za odobravanje terorizma i ekstremizma.

Govoreći na završnom ročištu, državni tučilac je izjavio da je "Memorijal" organizovao medijske kampanje velikih razmera sa ciljem da diskredituje ruske vlasti, navodi agencija TAS S.

Ruske vlasti su ovu grupu stavile na zvaničnu listu "stranih agenata" 2015. godine, što je, kako navodi Rojters, podrazumevalo brojna ograničenja njenih aktivnosti.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DzoniS

    28. decembar 2021 | 13:39

    Bravo tako treba sa špijunima , kamo sreće da se sudovi kod nas ugledaju na Ruske!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA