Drugi razgovor Bajdena i Putina za manje od mesec dana: Ko ga je tražio i o čemu će pričati?

Do razgovora dolazi nakon telefonskog razgovora Bajdina i Putina 7. decembra, u kojem je američki predsednik potvrdio posvećenost suverenitetu Ukrajine i teritorijalnom integritetu

  • 2
Vladimir Putin, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden planira da u četvrtak razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok SAD i njeni saveznici podižu uzbunu zbog gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

Lideri će "razgovarati o nizu tema, uključujući predstojeće diplomatske angažmane sa Rusijom", rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Emili Horn u saopštenju.

Do razgovora dolazi nakon telefonskog razgovora Bajdina i Putina 7. decembra, u kojem je američki predsednik potvrdio posvećenost suverenitetu Ukrajine i teritorijalnom integritetu i upozorio da će ruska agresija biti dočekana ekonomskim kaznama bez presedana.

Amerika je svojim evropskim saveznicima rekla da bi rusko ogromno vojno prisustvo u blizini Ukrajine moglo da bude priprema za invaziju već sledećeg meseca. SAD su i dalje veoma zabrinute zbog gomilanja trupa, rekao je stariji zvaničnik Bajdenove aministracije u sredu, i spremne su da obezbede Ukrajini dodatnu pomoć ukoliko Rusija napadne.

Rusija je negirala da planira vojnu operaciju, ali je upozorila NATO da će preći "crvene linije" ako stacionira ofanzivno oružje u Ukrajini.

Poziv u četvrtak je zatražila Rusija, prema američkom zvaničniku. On je rekao da uspešna konverzacija može da se dogodi jedino ako postoji deeskalacija na ukrajinskoj granici. Međutim, Bajden je pristao na razgovor jer veruje u diplomatiju od lidera do lidera i da situacija zahteva razgovore između dva predsednika, rekao je zvaničnik.

Vladimir Putin, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Razgovor je zakazan u 15:30 sati po vremenu u Vašingtonu, rekao je drugi američki zvaničnik, prenosi Bloomberg.

Osim o Ukrajini, dvojica lidera će razgovarati o drugim problemima, uključujući kontrolu naoružanja.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, potvrdio je da će do razgovora doći, ali nije izneo druge detalje niti da li ga je inicirala njegova vlada.

Pored toga, Rusija će prvo početi razgovore sa SAD o svojim zahtevima za garanciju o prekidu širenja NATO-a na istok pre predloženog sastanka 12. januara između vojne alijanse i Moskve, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Održaćemo glavnu rundu razgovora sa SAD koji će se dogoditi odmah po završetku novogodišnjih praznika - rekao je Lavrov u ponedeljak u intervjuu za Soloviev Live kanal.

Najviši ruski diplomata rekao je da njegova zemlja ne postavlja SAD nikakve "ultimatume", ali i da neće prihvatiti "beskrajne" razgovore o svojim zahtevima za pravno obavezujućim obećanjima da će Severnoatlantski savez zaustaviti dalje širenje i povući snage na pozicije koje su držali 1997.

SAD i njeni saveznici zapretili su Moskvi oštrim ekonomskim sakncijama ako njene trupe uđu u Ukrajinu, ali ta upozorenja pokazuju da je Zapad, u ovom trenutku, samo spreman da ide tako daleko.

- Putin vidi Bajdena kao razumnog sagovornika koji je spreman da sasluša. Zato želi ponovo da razgovara sa njim o ovim pitanjima da bi razumeo šta se realno može dogovoriti - rekao je Fjodor Lukjanov, šef Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, koji savetuje Kremlj.

Video: Visoke mere obezbeđenja i predostrožnosti: Evo kroz šta prolaze novinari pred susret sa Putinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gojko

    30. decembar 2021 | 11:25

    Sa Amerikom se može razgovarati samo sa pozicija sile. Sazrelo je vreme za tako nešto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA