• 1
 ≫ 

Šolc održao tradicionalni govor: Pandemija nam se uvukla u kosti, ne odlažite vakcinaciju

 ≫ 

Šolc je najavio da će klimatski ciljevi biti prioritet Nemačke koja u januaru preuzima predsedavanje skupom sedam najrazvijenijih industrijskih nacija

  • 1
Olaf Šolc

Foto: Tanjug/AP

Prvi put posle šesnaest godina tradicionalni kancelarski govor ne drži Angela Merkel, već naslednik Olaf Šolc. On je najviše govorio o pandemiji čiji kraj nije blizu. Rekao je da društvo nije podeljeno, već solidarno.

Nova godina neće biti dočekana na trgovima i uz vatromet, već tiho, kao i prošla. Možda je u Nemačkoj najupadljivija razlika što kancelarski novogodišnji govor ovog puta ne drži žena u zlatnožutom blejzeru, već muškarac u tamnom odelu.

Socijaldemokrata Olaf Šolc od početka meseca vodi Vladu u kojoj su još Zeleni i Liberali.

- Besprekorna, čak prijateljska predaja vladinih poslova hvaljena je svuda u svetu - rekao je novi kancelar na početku tradicionalnog govora koji se na televiziji emituje poslednjeg dana godine.

Doduše, ovo nije lako vreme da se dođe na vlast. Traje četvrti talas pandemije, sa rizikom da odmah preraste u peti nošen novim sojem korone.

- Pandemija nam se svima uvukla u kosti, sa svim opterećenjima i ograničenjima koje nosi - rekao je Šolc.

On je otvoreno rekao da stvar još nije blizu kraja.

- Danas i narednih sedmica na snazi su znatna ograničenja koja uključuju i privatne susrete. Molim vas, shvatite ograničenja vrlo ozbiljno - rekao je kancelar, prenosi DW.

"Ne odlažite vakcinaciju"

Šolc se osvrnuo i na kampanju vakcinacije, rekavši da je od sredine novembra do danas dato trideset miliona doza vakcine, te da je plan da se još toliko da do kraja januara.

- Iskoristite priliku da se vakcinišete spontano i bez zakazivanja. Molim vas, ne odlažite to za neki drugi dan! - rekao je on.

On je pozvao i vakcinisane da odu po treću dozu.

- Sada je tempo bitan. Moramo biti brži od virusa - rekao je Šolc.

Skepticima je poručio da su njihove brige neosnovane jer je na svetu vakcinisano skoro četiri milijarde ljudi.

Vakcinacija dece Nemačka

Nemačka je počela vakcinaciju dece Foto: Tanjug/AP

- Bez većih nuspojava. Nebrojeni vakcinisani postali su roditelji zdrave dece. Korist od vakcinacije je zaista velika - kaže on.

Šolc je zahvalio medicinskom osoblju. Međutim, ni rečju nije pomenuo proteste protiv mera, koji su kat-kad i nasilni, niti raspravu o obaveznoj vakcinaciji za sve za koju se inače zalaže. Rekao je da vidimo sukobe različitih mišljenja, ali da jaka zajednica to može da izdrži "ako slušamo jedni druge i ako imamo poštovanje jedni za druge".

Kancelar se osvrnuo na tvrdnje da je društvo podeljeno.

- Želim jasno da kažem: upravo je suprotno! Naša zemlja stoji složno. Svuda se vidi ogromna solidarnost i spremnost da se pomogne. To se videlo i nakon razornih poplava koje su letos pogodile Nemačku - kaže kancelar.

Klimatska politika je "divovski zadatak"

Zajedništvo će biti potrebno da se ostvare i klimatski ciljevi, kako Nemačka ne bi još četvrt veka zavisila od uglja, nafte i gasa, rekao je Šolc.

- To je divovski zadatak - dodao je, najavljujući ogromne investicije u dalekovode, punjače za automobile, vetroparkove i šinski saobraćaj.

To će, kako je naveo, obezbediti "blagostanje i radna mesta".

Šolc je najavio da će klimatski ciljevi biti prioritet Nemačke koja u januaru preuzima predsedavanje skupom sedam najrazvijenijih industrijskih nacija.

- Jedna od tema koja bi ga mogla sačekati je i hronični sukob sa Rusijom. G7 za slučaj upada ruskih trupa u Ukrajinu preti masivnim konsekvencama. Nepovredivost granica je vrhunsko dobro i o njoj nema pregovora - zaključio je Šolc.

Video: Zašto je novi kancelar robot za Nemce? Olaf Šolc dolazi na čelo vlade u najtežem trenutku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima