Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj: Imamo razloga da budemo zabrinuti zbog tenzija u Ukrajini

On je kazao da Ukrajini odgovaraju mir i stabilnost, ali da se nažalost, kao i naša zemlja, nalazi na turbulentnom području

  • 1
Ognjen Pribićević Printskrin: K1

Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, ovog jutra je u "Uranku" na televiziji K1 govorio o tenzijama u Ukrajini i kazao da iako ne očekuje vojni sukob, smatra da Srbija ima razloga da bude zabrinuta.

- Ne očekujem vojni sukob, mada sam i svestan toga da ga ne možemo potpuno isključiti, jer je sve postalo iracionalno. Imamo sve razloge da budemo zabrinuti, jer ako bi došlo do konflikta, neminovno bi se postavilo pitanje gde smo tu mi. Bilo bi teško zadržati neutralnost - rekao je Pribićević na K1.

Pribićević je Jovani Joksimović ovog jutra kazao da Ukrajini odgovaraju mir i stabilnost, ali da se nažalost, kao i naša zemlja, nalazi na turbulentnom području.

- Samo što su za razliku od nas, interesi u Ukrajini mnogo veći. Rusiji odgovara "status kvo", da Ukrajina bude ni tamo ni ovamo. Da ne uđe u NATO. Zapravo, Rusiji bi najviše odgovaralo da i dalje postoji Sovjetski savez. Ono što se u poslednjih nekoliko godina dogodilo u svetu, i zbog čega sada imamo ovakve tenzije, jeste činjenica da Amerika više nije hegemon. Prirodno je počela da pada, kao i sve velike imperije, a Rusija se vratila. Preko Ukrajine se velike sile bore za preraspodelu snaga. Kada je reč o Kini, ona sve posmatra, ali Ukrajina nije u sferi njenog interesovanja - kazao je Pribićević na K1.

Kina, kako kaže Ognjen Pribićević, "vaga" situaciju zbog Tajvana.

- Nedavno smo iz Kine čuli oštru retoriku kada je rečeno da će ukoliko SAD nastavi da provocira sa nezavisnošću Tajvana ona morati da reaguje. Prema nekim procenama, za 20 godina Kina će sustići Ameriku - kaže bivši ambasador.

Video: Objavljen snimak ruske vojne vežbe u blizini ukrajinske granice: Moskva se hvali naoružanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. januar 2022 | 10:38

    SAMO AKO NATO NAPADNE RUSIJU I KONU BICE NIKLEARNOG RATA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA