Prvo su najavili obaveznu vakcinaciju do aprila, a sad razmišljaju o ukidanju: Strahuju od manjka radnika

Prema toj politici, oni koji se ne vakcinišu do aprila, biće raspoređeni ili otpušteni

  • 0
korona, bolnica Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će britanska vlada odustati od zahteva da zdravstveni i radnici socijalne zaštite budu vakcinisani protiv korona virusa.

Zdravstveni radnici u Engleskoj trebalo bi da budu u potpunosti vakcinisani do 1. aprila, što znači da im je potrebna prva doza do četvrtka.

Ako se ne vakcinišu do aprila, biće raspoređeni ili otpušteni. Oko 77.000 nije primilo nijednu dozu, a ministar zdravlja Sadžid Džavid pod sve većim pritiskom da ukine pravilo.

Postoji zabrinutost da bi sektor mogao da ostane sa ogromnom kadrovskom krizom zbog brojnih radnika koji odbijaju da se vakcinišu, prenosi Sky News.

The Daily Telegraph je preneo da će se Džavid danas sastati sa ministrima u komisiji kabineta za kovid-operacije gde se očekuje da će potvrditi zaokret.

Medij prenosi da vlada ukida politiku jer je omikron blaži od prethodnih varijanti virusa.

Ali to dolazi samo nedelju dana nakon što je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite saopštilo da nema planova za promenu politike, uprkos izveštajima koji sugerišu da ministri razmatraju odlaganje njene primene.

Džavid je u utorak rekao da se to "drži pod kontrolom", a takođe je rekao da bi osoblje Nacionalne zdravstvene službe (NHS) na prvoj liniji trebalo da vidi vakcinaciju kao "profesionalnu dužnost".

Poslanici Torijevaca pozdravili su vesti o očekivanom preokretu, dok su neki čestitali "onima koji su imali hrabrosti da se zauzmu za vrednosti slobodnog društva".

I Kraljevski koledž lekara opšte prakse i Kraljevski koledž medicinskih sestara (RCN) pozvali su da se rok odloži, a Britansko medicinsko udruženje je pozvalo na "hitnu procenu uticaja" o tome kako će politika uticati na broj zaposlenih.

Video: Kovid-nostra hara Italijom: Novi slučaj lažne vakcinacije, medicinska sestra uhvaćena u prevari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA