Lider ISIS-a nekad bio američki doušnik: Imao nadimak Profesor i Razarač, robijao sa Al Bagdadijem

SAD su 2020. godine duplirale nagradu za glavu lidera ISIS-a na 10 miliona dolara. Međutim, Al Kuraši je živeo povučenijim životom - nije se pojavljivao u javnosti i retko objavljivao audio poruke

  • 0
Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi Abu Ibrahim Al Hašimi Al Kuraši lider ISIS Sirija Foto: Tanjug/AP

Lider Islamske države, koji se razneo tokom američke vojne racije u Siriji, bio je poznat kao Profesor i imao je komplikovanu istoriju. Nekada je radio kao američki doušnik, a Vašington je nedavno njegovu glavu ucenio na 10 miliona dolara.

Abu Ibrahim al Hašimi al Kuraši, poznat i kao Abdulah Kardaš, dobio je nadimak Profesor ili Razarač zbog svoje reputacije brutalnog zakonodavca - bio je poznat kao okrutna, ali popularna ličnost među pripadnicima ISIS-a.

Nasledio je Abu Bakra al Bagdadija nakon što je Al Bagdadi aktivirao samoubilački prsluk tokom američke racije 2019. Veruje se da je Al Kuraši bio bivši oficir u vojsci Sadama Huseina, koji je sklopio savez sa Al Bagdadijem u zatvoru pre nego što je postao njegov izvršitelj i glavni kreator politike.

Al Kuraši je američkim zvaničnicima poznat i kao kooperativni doušnik, koji je američkim snagama otkrio detalje o Islamskoj državi u Iraku. Uhapšen je 2007. ili 2008. i proveo je mesece u američkom logoru u Iraku.

U dokumentima Ministarstva odbrane opisan je kao povremeno "kooperativni" doušnik koji je tokom ispitivanja otkrio detalje o grupi koju će nastaviti da vodi.

Prema saopštenju Amaka, novinske agencije ISIS-a, Bagdadi je izabrao Al Kurašija da vodi operacije grupe u avgustu 2019, učinivši ga navodnim naslednikom, nakon što se njegov bivši šef ubio tokom racije američke vojske u Siriji.

SAD su 2020. godine duplirale nagradu za glavu lidera ISIS-a na 10 miliona dolara. Međutim, Al Kuraši je živeo povučenijim životom - nije se pojavljivao u javnosti i retko objavljivao audio poruke.

Njegov uticaj i svakodnevna uključenost u operacije grupe nisu poznati, a on nema poznatog naslednika.

Rođen je 1976. godine u Tal Afaru, gradu u Iraku, pre nego što se pridružio vojsci dok je Sadam Husein vladao zemljom.

Nakon invazije SAD na Irak 2003, našao se u zatvoru zbog veza sa Al Kaidom, prenosi Daily mail.

Dok je bio u ćeliji Kampa Buka, Al Kuraši se zbližio sa Al Bagdadijem, koji je tada podsticao ekstremistički verski kodeks koji bi obezbedio ideološku osnovu za kult smrti koji je postao ISIS.

Nakon puštanja na slobodu Al Kuraši je služio kao verski komesar i generalni šerijatski sudija za Al Kaidu, prema istraživačima na S. Rajartnam školi međunarodnih studija u Singapuru.

Al Kuraši je dobio zadatak da uspostavi institut za obuku sudija i sveštenika u kampusu al-Imam al-Adam Koledž u Mosulu, verovatno odakle i potiče njegov nadima Profesor.

Kada se ISIS pojavio kao otcepljena grupa iz sirijskog ogranka Al Kaide, promenio je vernost, gde je postao Bagdadijev izvršilac.

Radeći blisko sa Bagdadijem, bio je zadužen za eliminaciju svakoga ko se ne slaže sa njegovim stilom vođstva, gde je verovatno i dobio nadima Razarač.

Al Bagdadi akcija Sirija Islamska država Foto: Tanjug/AP

Odatle je postao glavni kreator politike i zakonodavac grupe, poznat po sprovođenju strogih kazni islama i šerijatskog zakona.

Veruje se da je lično dočekao Bagdadija u Mosulu 2014. nakon što je ISIS osvojio grad, objavivši njihovo prisustvo kao najopasnije terorističke grupe.

Tokom zarobljavanja Mosula, ISIS je ubio hiljade stanovnika Jezida, i porodio žene pod maskom sprovođenja šerijatskog zakona.

Među rukovodstvom ISIS-a bilo je neslaganja oko porobljavanja jezidskih žena, ali je Al Kuraši predvodio ekstremnije vođe organizacije koji su insistirali na tome, navodi magazin News Lines.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je Al Kuraši direktno odgovoran za napad na zatvor i masovno ubistvo naroda Jezida u Iraku 2014.

- On je odgovoran za nedavni brutalni napad na zatvor na severoistoku Sirije. Bio je pokretačka snaga genocida nad narodom Jazida - rekao je Bajden.

Amak je 7. avgusta 2019. godine objavio da je Al Kuraši preuzeo svakodnevno vođenje terorističke grupe, dok se Bagdadi koncentrisao na podsticanje verskog žara u ciljevima grupe.

Svoje poslednje dane proveo je u provinciji Idlib, oblasti koju drže pobunjeničke grupe neprijateljske prema ISIS-u.

Al Kuraši je aktivirao bombu koja je ubila njega i članove njegove porodice, rekla je Bela kuća.

Tokom misije ubijeno je 13 ljudi, uključujući šestoro dece i četiri žene.

Racija je ciljala veliku kuću u Atmehu u provinciji Idlib gde se lider ISIS-a krio.

Al Arabiya TV je prenela da su tri od četiri ubijene žene možda bile supruge lidera.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA