≫ 

Objavljena karta NATO snaga u istočnoj Evropi: Evo gde su raspoređene trupe

NATO ima četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj

  • 30
NATO trupe vojska Rumunija Foto: Tanjug/AP

Pretnja ruske invazije na Ukrajinu pridala je povećanu važnost odbrani SAD i NATO-a širom istočne Evrope, koja je decenijama služila kao tampon-zona između Rusije i Zapada.

NATO ima četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, koje deluju na rotacijskoj osnovi. Svaku od njih vodi Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Nemačka ili SAD, a sadrži vojnike iz nekoliko zemalja članica.

Savez je prošlog meseca rekao da su sve četiri grupe "snažne i borbeno spremne".

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da spreman da brzo dodatno pojača tu prisutnost slanjem dodatnih snaga i u to područje, a raspoređivanje NATO-a podržavaju američke trupe.

SAD ima svoje baze u Litvaniji i Rumuniji, zajedno s nekoliko njih u Poljskoj, piše CNN.

Predsednik SAD Džo Bajden prošle nedelje je službeno odobrio raspoređivanje još 3.000 američkih vojnika u Poljsku, Nemačku i Rumuniju, dok je još 8.500 vojnika u pojačanoj pripravnosti.

NATO nema nikakve trupe u Ukrajini, a nisu najavljeni nikakvi planovi za slanje trupa iz saveza u zemlju.

Međutim, iako Ukrajina nije članica NATO-a, savez daje zemlji savete na strateškom nivou i taj odnos opisao je kao "jedno od najznačajnijih partnerstava NATO-a".

Ostala imovina kojom NATO raspolaže u regiji uključuje raketni odbrambeni sistem u Rumuniji, dizajniran za "otkrivanje, praćenje, aktiviranje i uništavanje" balističkih projektila u atmosferi. Sličan pogon u Poljskoj trebalo bi da počne s radom ove godine.

U Rumuniju stigao prvi konvoj sa američkom vojnom opremom

Prvi konvoj vojne opreme jednog američkog odreda ušao je u Rumuniju preko zapadnog graničnog prelaza Nadlak.

Konvoj, koji se sastoji od oklopnih transportera i vojne opreme, kretao se posebnom graničnom trakom na mađarsko-rumunskoj granici.

Komandant 191. pešadijskog bataljona Arada potpukovnik Joan Sorin Semenijuk, koji je pozdravio američke kamione, rekao je da oni dolaze iz Nemačke i da idu u vojnu bazu Mihail Kogalničau u okrugu Konstanca, što je jugoistočni deo Rumunije.

On je precizirao da će vojska stići u “u narednim danima na osnovu rasporeda”.

NATO trupe vojska Rumunija Foto: Tanjug/AP

- Prvi konvoj iz serije od tri, koji prevozi vojnu opremu od graničnog prelaza Nadlak do baze Mihail Kogalničau, ušao je u zemlju. Službenici su već prošli carinske formalnosti. Druga dva konvoja će proći iste formalnosti, a kada poslednji vozač stigne na granični parking, svi će imati zakonsko pravo na odmor, nakon čega će imati pokret u pratnji vojne policije - izjavio je Semenijuk.

Svaki od tri konvoja sastoji se od 16 kamiona.

Američki odred koji će biti stacioniran u Rumuniji zvaće se operativna grupa Kuguar i činiće ga uglavnom vojnici 2. eskadrile bataljona.

SAD trenutno imaju oko 900 vojnika u Rumuniji, koja je članica NATO od 2004. godine i domaćin sistema odbrane od balističkih projektila.

Francuska je, takođe, najavila da planira da pošalje trupe u Rumuniju.

Video: Objavljen snimak ruske vojne vežbe u blizini ukrajinske granice: Moskva se hvali naoružanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    10. februar 2022 | 17:15

    Interesantno da velika većina naših medija o Ukrajinskoj krizi izveštavaju iz ugla Zapada i njihove retorike. Prikriveno navijajući za naše i Ruske neprijatelje.

  • Драган

    10. februar 2022 | 16:55

    “Ко са ђаволом тикве сади о главу му се лупају “.

  • Nikolas

    10. februar 2022 | 17:14

    SVIM PRAVOSLAVNIM ZEMLJAMA NA BALKANU PRETI OPASNOST NESTANKA ZBOG AMERICKIH BAZA U RUMUNIJI GDE JE STACIONIRANO 100AZOMSKIH BOJEV GLAVA PREBACENIH IZ BAZE INCILIK !!!! AKO SRBIJA NEBUDE IMALA RUSKE I KINESKE BAZE DOZIVECEMO APOKALIPSU !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA