≫ 

Stigle prve poruke iz Moskve posle razgovora Putina i Bajdena

Jurij Ušakov rekao da SAD ponovo nisu razmotrile zahteve Rusije

  • 95
Dzo Bajden, Vladimir Putin, Amerika, Rusija, gromovi Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Pomoćnik predsednika Rusije Vladimira Putina, Jurij Ušakov, rekao je da je telefonski razgovor Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena bio "balansiran i poslovan", ali je istakao da SAD i NATO ponovo nisu razmotrile glavne bezbednosne probleme Rusije.

Ušakov je rekao da je razgovor, koji je trajao nešto više od sata, održan u "atmosferi histerije o navodnoj nameri Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, koju su izazvali američki zvaničnici".

- Pritisak oko teme invazije je koordinisan i histerija je dostigla vrhunac - rekao je Ušakov.

Prema rečima Ušakova, Bajden je Putinu rekao da je "posvećen diplomatskom rešenju, i ​​izneo je niz razmatranja za koje smatra da se bave mnogim zabrinutostima Rusije“.

Ipak, dodaje Ušakov, Putin je rekao da je Zapad ignorisao glavne bezbednosne zabrinutosti Rusije, ističući da SAD i njeni saveznici "pumpaju" Ukrajinu naoružanjem i ohrabruju provokacije ukrajinskih snaga u regionu Donbasa i na Krimu.

- Ruska strana, naravno, će pažljivo analizirati sve što je Bajden rekao, i uzeće to u obzir, ali nažalost, njegova razmatranja nisu uzela u obzir centralne, ključne elemente ruske inicijative oko proširenja NATO-a, i neslanju dodatnih snaga na teritoriju Ukrajine - rekao je Ušakov.

Podsetimo, telefonski razgovor Putina i Bajdena trajao je 62 minuta i glavna tema bila je situacija oko Ukrajine. Nakon razgovora Bela kuća izdala je kratko saopštenje u kojem se navodi da je Bajden bio izričit da će SAD i njeni saveznici odlučno odgovoriti ukoliko se Rusija odluči na invaziju, i da će to Rusiju mnogo koštati.

Bajden je, kako navode iz Bele kuće, jasno dao do znanja Putinu da su, iako su SAD spremne da diplomatski sve reše, u saradnji sa svojim saveznicima, spremni i na druga scenarija.

Video: Lepo je videti te opet: Putin i Bajden nasmejano počeli sastanak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bube

    12. februar 2022 | 20:51

    Rusija kad krene, tu rikverca nema. To je istorija pokazala.

  • Ivan

    12. februar 2022 | 20:59

    Nemate sta da radite pa izazovite rat širokih razmera , uništite i ovo malo sto je ostalo od zemlje!

  • 🇷🇸🇷🇺

    12. februar 2022 | 20:52

    Živelo bratstvo! 🇷🇸🇷🇺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA