Blinken: Ostaje otvoren diplomatski put za okončanje sukoba sa Moskvom

Prethodno je Blinken izjavio da je rizik od ruske vojne akcije u Ukrajini dovoljno visok i da opravdava odlazak većeg dela osoblja iz američke ambasade u Kijevu

  • 4
Sergej Lavrov, Entoni Blinken Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ostao otvoren diplomatski put za okončanje sukoba sa Moskvom oko Ukrajine.

Nakon sastanka sa japanskim i južnokorejskim kolegama, Blinken je još jednom upozorio da bi ruska vojska, koja ima više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, mogla da izvrši invaziju svakog trenutka, prenosi agencija Rojters.

- Diplomatski put ostaje otvoren. Način da Moskva pokaže da želi da ide tim putem je jednostavan. Treba da deeskalira situaciju, a ne da eskalira - poručio je Blinken.

Moskva, sa druge strane, negira da planira napad na Ukrajinu i ističe da brani sopstvene bezbednosne interese od NATO-a.

Prethodno je Blinken izjavio da je rizik od ruske vojne akcije u Ukrajini dovoljno visok i da opravdava odlazak većeg dela osoblja iz američke ambasade u Kijevu.

- Naredili smo odlazak većine Amerikanaca koji su u ambasadi u Kijevu. Rizik od ruske vojne akcije je dovoljno visok, a pretnja je dovoljno neminovna da je to razumna stvar - poručio je Blinken na konferenciji za novinare u Honoluluu.

Većini osoblja ambasade naređeno je da odmah napusti Ukrajinu zbog, kako se navodi, pretnje od ruske invazije, pri čemu je takođe navedeno da je sve verovatnije da situacija vodi ka "nekoj vrsti aktivnog sukoba".

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džozef Bajden vodili su juče telefonski razgovor u službenom i izbalansiranom tonu, saopštio je novinarima savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Vladimir Putin, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

- Možemo konstatovati da je razgovor bio prilično izbalansiran i poslovan - rekao je Ušakov, preneo je TAS S.

On je dodao i da su Putin i Bajden dogovorili da Moskva i Vašington održavaju kontakte na različitim nivoima.

Pretnje o neposrednoj opasnosti od ruske invazije su dostigle apsurdni nivo, rekao je zvaničnik Kremlja.

Ruski zvaničnik je naglasio da je Vašington zatražio telefonski razgovor između dva predsednika ranije nego što je planirano, zbog, kako je rekao, "histerije" oko moguće invazije Rusije na Ukrajinu.

Video: Objavljen snimak ruske vojne vežbe u blizini ukrajinske granice: Moskva se hvali naoružanjem

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIJA

    13. februar 2022 | 12:48

    Sad guraju Ukraince da ginu ljudi a oni sa njihovih 10.000 vojnika pozadinu da cuvaju, njihovi vojnici kad pocnu da ginu tad ce da se smire navikli oni u Siromasnim zemlje da vode ratove kad neko zapuca oni pizovu 10 aviona i 5 helikopter da im pomognu e ovde nece nego ima da udari vojnik na vojnika, tenk na tenk i avion na avion ovde ce da se gine znaju oni dobro zato i ostavljaju ljigavci prostora za razgovor oni mislili da uplase mecku sa Resetom zajebali su se

  • Nikolas

    13. februar 2022 | 13:12

    BAJDENOV JASTREB TREBA SAMO DA DA GARANCIJE RUSIMA DA SE NATO NECE SIRITI I STACIONIRATI NUKLEARNE BOJEVE GLAVE NA RUSKE GRANICE!!!!

  • Ноди

    13. februar 2022 | 14:04

    Надам се да су руси довољно мудри и да неће насести на joш један пре*е* амера.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA