Kijev (ne)razmatra da odustane od članstva u NATO

Ukrajina zahtevala hitan sastanak sa Rusijom, a ukrajinski ambasador rekao da se neće razmatrati odustajanje od članstva u NATO

  • 53
Vladimir Zelenski Jens Stoltenberg Ukrajina NATO Foto: Tanjug/AP

Čitav svet čeka da vidi da li će biti održan sastanak Ukrajine i Rusije, koji je inicirao Kijev. U međuvremenu, od ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji stigle su zbunjujuće poruke o tome da li će Ukrajina odustati od članstva u NATO, kako bi sprečila mogući rat.

Tenzije oko Ukrajine su u porastu poslednjih nekoliko meseci, pošto su Vašington, London i njihovi saveznici tvrdili da Rusija planira invaziju.

Ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko prvenstveno je izjavio u ponedeljak da bi Kijev "mogao da pristane" da ne uđe u NATO ako bi to moglo da pomogne da se spreči "rat" sa Rusijom.

- Mogli bismo, posebno ako nam tako prete, ucenjeni i na to naterani - citiran je Pristajko o tome da li njegova zemlja može da promeni svoj stav o članstvu u alijansi.

Svoju izjavu je Pristajko potom demantovao.  On je naknadno pojasnio svoje ranije izjave o mogućem odustajanju Kijeva od članstva u NATO-u, navodeći da Ukrajina neće preispitati svoja nastojanja da se pridruži vojnom savezu.

Upitan da li bi Ukrajina mogla da preispita svoje ambicije da se pridruži NATO-u, ambasador Pristajko je rekao za BBC:

- Ne, to nije tačno i veoma sam srećan što imam ovu priliku da razjasnim svoj stav - izjavio je Pristajko, dodajući da je prethodni izveštaj BBC-a bio rezultat nesporazuma, pošto se u njemu, pozivajući na izjavu ambasadora, tvrdilo da bi Ukrajina mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom.

- Mi trenutno nismo članica NATO-a i da bismo izbegli rat mi smo spremni na mnoge ustupke, i to je ono što radimo u razgovorima sa Rusima - poručio je Pristajko.

- To nema nikakve veze sa NATO-om - poručio je ambasador, dodajući da je cilj Kijeva o ulasku u NATO čak upisan u Ustav te zemlje.

Ponovo upitan da li Ukrajina menja svoj cilj o tome da postane članica NATO-a, ukrajinski ambasador je rekao: "Ne".

I portparol ukrajinskog predsednika Sergij Nikiforov je danas izjavio da su težnje Ukrajine da pridruži NATO-u i Evropskoj uniji predviđene njenim ustavom i da ostaju apsolutni prioritet za zemlju.

- Taj kurs se samo ne odražava u Ustavu, već za to postoji i puna saglasnost vlasti i društva - rekao je portparol za Rojters.

Upitan da prokomentariše izveštaj BBC-a koji je citirajući ambasadora Pristajka, preneo da je Ukrajina spremna da bude "fleksibilna" u pogledu svog cilja da se pridruži atlantskom vojnom savezu, portparol je rekao:

- Gospodin ambasador je upotrebio reč “fleksibilnost”. Mislim da bi trebalo da dobije priliku da objasni šta je tačno imao na umu - poručio je portparol.

Podsetimo, Ukrajina je pozvala na sastanak Rusiju i ključne članice Organizacije za evropsku bezbednost zbog eskalacije tenzija na granici. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Rusija ignorisala zvaničan zahtev da objasni gomilanje trupa.

Kuleba je poručio da je sledeći korak traženje sastanka, koji bi trebalo da se održi u okviru 48 sati, kako bi se saznali planovi Rusije. Moskva je više puta demantovala da ima planove da izvrši invaziju na Ukrajinu, iako je oko 100.000 ruskih trupa raspoređeno oko ukrajinske granice.

Neke zapadne zemlje upozorile su da se Rusija sprema na vojnu akciju, a SAD su rekle da je Moskva spremna da otpočne napade iz vazduha "u bilo kom trenutku".

Više od deset zemalja sveta zahtevalo je od svojih državljana da podhitno napuste Ukrajinu, a neke su donele odluku i da povuku i diplomatsko osoblje iz Kijeva. Američki CBS news javlja da će SAD povući svo svoje osoblje iz ambasade u narednih 48 sati, pozivajući se na tri izvor.

Podsetimo, i Srbija je savetovala svojim državljanima da razmotre privremeno napuštanje Ukrajine.

Ministar Kuleba je rekao da je Ukrajina u petak tražila odgovore od Rusije o tome kakve su im namere pozivajući se na deo Bečkog dokumenta - skup bezbednosnih sporazuma - zahtevajući da Moskve objasni svoje vojne aktivnosti.

- Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedeljivosti bezbednosti u prostoru OEBS-a, ona mora da ispuni svoju posvećenost vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala tenzije i unapredila bezbednost za sve - rekao je on.

Ipak, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je kritikovao "paniku" koju izazivaju takve tvrdnje, istakao je da nije video nijedan dokaz da Rusija planira da izvrši invaziju u narednim danima.

U nedelju je gotovo sat vremena telefonom pričao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Bela kuća je saopštila da je Bajden ponovio američku podršku Ukrajini i da su se oba lidera složila oko "važnosti da se nastavi sa diplomatijom i odvraćanjem".

U saopštenju iz Ukrajine se navodi da se Zelenski zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama za svu podršku i da je predsednik Ukrajine pozvao svog američkog kolegu da dođe u Ukrajinu. Iz Bele kuće nisu komentarisali poziv za posetu.

Inače, samo dan ranije, Bajden je nešto više od sat vremena razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali bez mnogo napretka.

Video: Američki vojni konvoj stigao u Rumuniju: Trupe i naoružanje stižu na granicu sa Ukrajinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. februar 2022 | 08:13

    BUDITE NEUTRALNI KAO SRBIJA ,SVAJCARSKA,AUSTRIJA I OSTALE NORMALNE ZEMLJE !!! NATO JE ZLO COVECANSTVA!!!

  • Невена

    14. februar 2022 | 08:11

    Коначно и од њих нешто паметно!!! Требају отјерати НАТО банду и помирити се са братским руским народом. Они и јесу једно те исто ...

  • Dragan

    14. februar 2022 | 08:15

    Ma ljudi resavajte i dogovarajte se da zivimo u miru. Dosta ratova vise!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA