≫ 

Završen sastanak Zelenskog i Šolca: Predsednik Ukrajine najavio da njegova zemlja nastavlja ka članstvu u NATO

Šolc je ukazao da su Nemačka i njeni zapadni saveznici spremni za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskoj bezbednosti, Zelenski izjavio da Ukrajina nastavlja ka svom cilju uprkos negodovanju Rusije

  • 31
Olaf Šolc, Vladimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas u Kijevu u jeku eskalacije odnosa Zapada i Rusije zbog Ukrajine.

Zelenski je izjavio danas da će njegova zemlja nastaviti da stremi svom cilju, članstvu u NATO savezu uprkos negodovanju Rusije i skepticizmu nekih zapadnih zemalja.

- Danas mnogi novinari i mnogi lideri kao da ukazuju Ukrajini da je moguće ne rizikovati, ne postavljati stalno pitanje budućeg članstva u alijansi, jer su ti rizici povezani sa reakcijom Ruske Federacije. Ja verujem da moramo da idemo putem koji smo izabrali - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je ranije tokom današnjeg sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim da je širenje NATO na istok "beskonačno i veoma opasno".

Šolc: Očekujem korake Rusije ka deeskalaciji krize

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas očekivanje da će Rusija preduzeti jasne korake ka deeskalaciji krize sa Ukrajinom.

Šolc je ukazao da su Nemačka i njeni zapadni saveznici spremni za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskoj bezbednosti.

- Spremni smo za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskim bezbednosnim pitanjima - rekao je Šolc na konferenciji za novinare posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Rojters.

Nemački kancelar je najavio novi nemački kredit od 150 miliona evra namenjen Ukrajini i ponovio da je Zapad spreman da uvede "veoma dalekosežne i efikasne sankcije" ako Rusija naruši teritorijalni integritet Ukrajine.

Video: Napadač mora umreti: Hiljade Ukrajinaca na protestu u Kijevu uz poruku da su ujedinjeni protiv Rusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    14. februar 2022 | 17:19

    Nemci pobili Ukrajinaca procentualno više nego Rusa,preko 20 miliona pretežno civila i to nije genocid!? Samo se vi držite Švaba i Anglosaksonaca,lepo će vam biti u životu!

  • Aleksandar

    14. februar 2022 | 16:47

    E sad treba podrzati Donbas i odeliti Ukrajinu. Kraj price Kijev mora da bude Ruski. Dosta je bilo price. Ljvov neka daju zapadnjacima. Tamo gde su fasiti neka ide ka zapadu. Udri Putine!!!!!!

  • Deda Radoje

    14. februar 2022 | 16:58

    Ukrajinci,dobili ste vezanu šargarepu od zapada,i glumite da ste njihove ćivkalice,to će vam se obiti o glavu.Pamet u glavu,ako je niste u zapadnim obecanjima izgubili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA