≫ 

Nemačka sve dalja od usvajanja Zakona o obaveznoj vakcinaciji: Poslanici imaju nove predloge

Skoro 75 odsto Nemaca primilo je najmanje dve doze vakcine, dok je nešto više od polovine primilo i buster dozu, pokazuju zvanični podaci

  • 1
Vakcinacija dece Nemačka Foto: Tanjug/AP

Planovi Nemačke da ovog proleća usvoje Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv korona virusa polako posustaju, a sve više političara postavlja pitanje da li će ovaj predlog uopšte imati većinu u Bundestagu. 

Nemački parlament je prvobitno trebalo da vodi debatu o razlozima za i protiv uvođenja ovog zakona. Ova debata trebalo je da se održi ove nedelje, nakon što je kancelar Olaf Šolc nagovestio da je ovakav korak neophodan kako bi se Nemačka na vreme spasila od moguće pojave novih sojeva koji bi mogli da se pojave u narednim mesecima.

Međutim, izgledi da ovaj zakon, za koji se govorilo da bi mogao da bude usvojen u martu, već je počeo da bledi, pošto je član Slobodne demokratske partije rekao da je on za uvođenje obavezne vakcinacije samo za osobe starije od 50 godina.

Dok svi ovi predlozi stignu na drugo i treće čitanje krajem marta, očekuje se da će broj zaraženih već krenuti značajno da opada, a sve su češći navodi da Vlada planira popuštanje mera, saopštili su nemački mediji.

Lideri će sutra razgovarati o planu rasterećenja mera, nakon što je Nemačka agencija za kontrolu bolesti prijavila 76.465 novih slučajeva, a i incidencija je počela značajno da opada. 

Skoro 75 odsto Nemaca primilo je najmanje dve doze vakcine, dok je nešto više od polovine primilo i buster dozu, pokazuju zvanični podaci.

Čini se da je i konzervativna Hrišćansko demokratska unija spremna da dodatno zaustavi usvajanje svakog zakona koji bi zahtevao uvođenje obavezne vakcinacije, piše Guardian.

Stranka bivše kancelarke Angele Merkel, koja se sada nalazi u opoziciji, podnela je u petak sopstveni predlog, koji podrazumeva obaveznu vakcinaciju samo ukoliko se pojavi nova varijanta virusa koja izaziva ozbiljne posledice.

- Plan za uvođenje obavezne vakcinacije za uzrast između 18 i 50 godina neće imati većinu u Bundestagu - rekao je član CDU Tino Sorge.

Lider sestrinjske stranke CSU u Bavarskoj Markus Soder, rekao je da neće podržati sprovođenje obavezne vakcinacije za svo medicinsko osoblje i zaposlene u staračkim domovima, od sredine marta, kako je ranije planirano. On je kao razlog naveo strah da će ova pokrajna, koja je jedna od najteže pogođenih pandemijom u Nemačkoj, ostati bez zdravstvenih radnika.

Pitanja o efikasnosti obavezne vakcinacije potegnuto je i u Austriji, u kojoj je Zakon stupio na snagu 5. februara, ali se još uvek ne primenjuje sistemski.

U prvoj nedelji nakon što je Zakon stupio na snagu izdato je 101.499 doza vakcina, skoro pola manje nego prethodne nedelje. Mnogi ovaj trend pravdaju činjenicom da je u Austriji porošle nedelje bio državni praznik.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je u nedelju da bi njegova vlada mogla da ukine zakon ukoliko stručno telo odluči da ova mera više nije neophodna. 

Video: Ovacije u Bundestagu: Olaf Šolc je novi kancelar Nemačke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemacka je

    15. februar 2022 | 14:19

    Pre par dana sudskom presudom donela zakon da vakcinacija nije obavezni strah od nereda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA