≫ 

Ubio sestru jer je "sramotila porodicu", ukinuta mu doživotna: "Ponosim se time"

Brat zvezde društvenih mreža je, uprkos priznanju, na sudu kazao da nije kriv, on je 2019. godine osuđen na doživotni zatvor

  • 2
Qandeel Baloch Foto: Profimedia/Newscom/Newscom

Pakistanski sud oslobodio je muškarca koji je ubio svoju sestru, zvezdu društvenih mreža Kandil Baloh, tri godine nakon što je osuđen za njeno ubistvo jer je "nanela sramotu" porodici.

Advokat Vasima Baloha, Sardar Mehmud, potvrdio je danas za CNN oslobađajuću presudu, ali nije dao više detalja. Sudska odluka još nije službeno objavljena. Baloh je uhapšen 2016, nekoliko dana nakon ubistva, kada je na video snimku priznao da je ubio svoju 25-godišnju sestru, preneo je Index.

Zvezdu društvenih mreža u Pakistanu Kandil Baloh, koju su nazivali novom Kim Kardašijan, ubio je brat u njenoj kući. Izgradila je manekensku karijeru na osnovu fotografija koje je objavljivala na društvenim mrežama, dok njen brat nije podržavao njihov "provokativan" sadržaj, piše Dejli mejl.

Qandeel Baloch Kandil Baloh, Foto: Profimedia/Newscom/Newscom

Stekla je slavu, ali i privukla društvene kritike zbog svojih hrabrih i političkih objava na društvenim mrežama. Na snimcima je znala da raspravlja o frizurama i govori o svojoj zaljubljenosti u slavne osobe. Sebe je nazivala "modernom feministkinjom" i imala je gotovo 750.000 pratitelja na Fejsbuku.

Kandil Baloh je ubijena u svojoj porodičnoj kući u gradu Multan, u pakistanskoj provinciji Pandžab. Njen brat je, uprkos priznanju, na sudu kazao da nije kriv. On je 2019. godine osuđen na doživotni zatvor.

Prvo sam je drogirao, a onda sam je ubio

Na video snimku je rekao da je "ponosan" što je ubio svoju sestru, dodajući da mu je bilo "previše" to što njegovi prijatelji dele njene fotografije i snimke.

- Prvo sam je drogirao, a onda sam je ubio. Devojčice su rođene da ostanu kod kuće i slede tradiciju. Moja sestra to nikada nije radila - rekao je Vasim Baloh.

Kod takozvanih ubistava iz časti članovi porodice obično ubijaju žene jer veruju da su na neki način nanele sramotu porodice. U vreme ubistva Kandil Baloh porodica žrtve je imala pravo, prema pakistanskom zakonu, da pomiluje osuđenog ubicu.

Ova oslobađajuća presuda razbesnela je aktivistkinje za prava žena u Pakistanu.

- Čovek koji je priznao da je ubio Kandil, svoju vlastitu sestru, od danas je slobodan čovek u istoj onoj zemlji u kojoj Kandil nije mogla slobodno da živi - napisala je u ponedeljak na Tviteru advokat i aktivistkinja Nigat Dad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    16. februar 2022 | 00:51

    islam tolerantna religija

  • Ruja

    16. februar 2022 | 08:35

    Pa bravo i takav otpad pustate u Evropu ,Doci ce oni i nama glave ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA