Kako će i koliko da plati: Ovo sve zanima nakon nagodbe princa Endrjua i Virdžinije Džufri

Iako tačan iznos finansijske nagodbe nije otkriven, neki izveštaji sugerišu da bi ukupna neotkrivena suma koja se duguje Virdžiniji Džufri i dobrotvornoj organizaciji "za podršku pravima žena" mogla da iznosi do 12 miliona funti

  • 0
Princ Endrju Foto: Tanjug/AP

Princ Endrju i Virdžinija Roberts Džufri postigli su "finansijsku nagodbu" u građanskoj tužbi za seksualno zlostavljanje podnetoj u SAD, a nakon toga jedna od glavnih tema je kako će se razjasniti njegova uloga u javnom životu kao i način na koji će nagodbu finansirati.

Vojvoda od Jorka pristao je da plati neotkriveni iznos kao deo nagodbe i prihvatio je da je Džufri bila žrtva zlostavljanja. On nije priznao odgovornost i uvek je negirao optužbe.

Nikakvi detalji o isplati nisu objavljeni, navodi BBC. Iako tačan iznos finansijske nagodbe nije otkriven, neki izveštaji sugerišu da bi ukupna suma koja se duguje Virdžiniji Džufri i dobrotvornoj organizaciji "za podršku pravima žena" mogla da iznosi do 12 miliona funti, stručnjaci su ostali nesigurni, usred spekulacija da bi kraljica mogla da pomogne oko troškova iz svojih privatnih fondova, prenosi Independent.

Vojvoda prima penziju Kraljevske mornarice i stipendiju od prihoda Kraljičinog Vojvodstva Lankaster.

Prince Andrew Princ Endrju Foto: Tanjug/AP

Američki advokat Liza Blum rekla je da je to bila ogromna pobeda za Virdžiniju Džufri.

- Ovo je monumentalna pobeda za Virdžiniju - rekla je Blum, koja predstavlja nekoliko žrtava seksualnog prestupnika Džefrija Epstina - dodajući da je to pobeda "za obične ljude... suprotstavljanje bogatim i moćnim".

Virdžinija Džufri je tužila vojvodu od Jorka, tvrdeći da ju je seksualno napao u tri navrata kada je imala 17 godina - što je princ Endrju više puta negirao.

U utorak je objavljeno da su postigli vansudsko poravnanje. U saopštenju njihovih advokata navodi se da će joj vojvoda platiti neotkrivenu sumu i dati "značajnu donaciju" njenoj dobrotvornoj organizaciji kao podršku pravima žrtava.

Takođe se navodi da je vojvoda žalio što se družio sa Epstajnom. Princ Endrju je ranije rekao za BBC Newsnight 2019. da ne žali što je bio prijatelj sa Epstajnom.

- Verovatno će postojati neki zahtevi da se zna odakle dolazi uplata, iz javnog ili privatnog "novčanika" - rekla je advokat Kejt Meknab.

Grejem Smit iz Republičke antimonarhijske grupe rekao je da poreski obveznici zaslužuju da znaju odakle dolazi novac za nagodbu.

Govoreći za program Breakfast programme na BBC 1, američki advokat Glorija Olred koja je zastupala brojne Epstajnove žrtve, rekla je da je izjava potvrđuje da je nagodba "nejasna" i da je o njoj "pažljivo pregovarano".

- Jasno je da princ ne kaže da priznaje da je uradio nešto loše. Interesantno je da on kaže da je ona patila kao žrtva zlostavljanja. Ali šta to znači? Ne kaže zlostavljanje od koga, ne kaže seksualno zlostavljanje, ne kaže da je bilo šta imao sa njom, on ne kaže kada se to dogodilo - rekla je ona.

Olred je rekla da će se "rat između dve strane… sada završiti", ali je dodala da je i dalje moguće da bi Džufri mogla da svedoči u budućim sudskim predmetima.

- Nema poverljive nagodbe, tako da nagodba kao što je ova nikada ne može zahtevati da tužilac ćuti u sistemu krivičnog pravosuđa. Drugim rečima, mogla bi da razgovara sa organima za sprovođenje zakona. Tužilac bi mogao da odluči da podnese krivičnu prijavu, u kom slučaju bi Virdžinija mogla da svedoči ako bude pozvana - rekla je ona.

Takođe u razgovoru za BBC Breakfast, Liz Stajn, jedna od Epstajnovih tužilaca, rekla je da je nagodba bila šok, ali bi iznošenje slučaja na sud bilo "neverovatno teško" za Džufri.

- Mislim da je ono što je Virdžinija želela više od bilo čega drugog bila validacija i mislim da je u nagodbi to i dobila - rekla je ona.

- Šta god da je izgubio kao rezultat ovoga, nikada se ne može uporediti sa onim što su žrtve Epstajna, Maksvel na primer, izgubili iz svojih života. Ne postoji količina novca koja bi to mogla da nadoknadi - rekla je ona.

"Kloni se očiju javnosti"

U saopštenju od utorka, princ Endrju obećao je da će podržati "borbu protiv zla trgovine seksom i pružanjem podrške njenim žrtvama".

Govoreći za BBC Newsnight o načinima na koje princ Endrju to može da uradi, Blum je rekla: "Sigurna sam da bi njegov novac bio dobrodošao u organizacijama koje se svakodnevno bore da pomognu žrtvama. Što se tiče njegovog ličnog učešća, verovatno ne".

Bivši oficir Kraljevske mornarice kontraadministrator Kris Pari, koji je bio komandant leta princa Endrjua, dodao je: "Mislim da bi zaista trebalo da se osvrne na privatni život i da u suštini uživa u veoma dobrom privilegovanom načinu života. Ali mislim da bi trebalo da se drži podalje od očiju javnosti".

Rekao je da je "dobro videti da je uradio pristojnu stvar" - ali da je princ Endrju "napravio neke loše izbore" i da "mora da se okruži boljim prijateljima".

Video: Ovo je privatno ostrvo Džefrija Epstajna na kome je seksualno zlostavljao maloletnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA