≫ 

EU neusaglašena oko toga kakve sankcije treba uvesti Putinu: Udariće i na Lukašenka?

Prema rečima Borelja, kompletan pripremljeni paket kaznenih mera biće iznet na vanrednom sastanku ministara o kojima će oni jednoglasno doneti odluku, a da Rusiju treba upozoriti da će biti „snažnog i jedinstvenog” odgovora

  • 16
Đozep Borelj FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC

Na kraju desetočasovnog sastanka šefova diplomatija članica EU u Briselu, visoki predstavnik EU za spojnu politiku i bezbednost Žosep Borelj rekao je da su svi koji su bili na sastanku sa pažnjom pratili obraćanje Putina i šta je pričao o priznanju Donjecka i Luganska.

Kako je navedeno, postoje različita mišljenja 27 zemalja članica o tome kakav nivo sankcija treba uvesti Rusiji zbog odluke da DNR i LNR prizna kao nezavisne.

Prema rečima Borelja, kompletan pripremljeni paket kaznenih mera biće iznet na vanrednom sastanku ministara o kojima će oni jednoglasno doneti odluku i da Rusiju treba upozoriti da će biti „snažnog i jedinstvenog” odgovora.

- Svakako ću izneti paket sankcija. Imamo pripremljen paket. Ovaj paket ima određene komponente koje se mogu implementirati sa određenim stepenom u zavisnosti od nivoa agresije - naveo je Borelj.

Borelj je dodao da priznanje nezavisnosti istočnih teritorija Ukrajine od strane Rusije predstavljalo kršenje međunarodnog prava koje EU neće ignorisati.

- EU će takođe pogoditi Belorusiju istim nivoom sankcija sa kojima se Moskva suočava ako ruske trupe napadnu Ukrajinu sa beloruske teritorije - rekao je Borelj.

Bivši španski ministar spoljnih poslova rekao je da Rusija pretvara Belorusiju u satelitsku državu.

EU je zapretila „ozbiljnim troškovima i ogromnim posledicama“ u slučaju daljeg ruskog upada u Ukrajinu.

Paket tek treba da bude objavljen, ali bi uključivao blokadu izvoza ključnih električnih komponenti na koje se Rusija oslanja, potencijalno zabranu uvoza ruske nafte i gasa i zamrzavanje imovine pojedinaca i kompanija povezanih sa vladom u Moskvi.

Video: Rusija: Desant taktičkih vazdušno-desantnih trupa na vežbi „Saveznička odlučnost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    21. februar 2022 | 22:47

    Povucite priznanje kosova tako ćete vratiti mir u Evropi .

  • Tanja

    21. februar 2022 | 22:52

    Sad ce zapad da veća celu noc sta i kako.. Putine laku noc i miran san 🤗

  • Milorad

    21. februar 2022 | 22:50

    🎤😄🎵🎶🎶 🔴🔵⚪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA