Šta svaki državnik mora da uradi pre sastanka sa Putinom? Jedna tradicija nadživela je sve promene

Venac na Grobu neznanog junaka je stanica koja ne može da se izbegne

  • 1

Kada svetski lider treba da dođe u Moskvu sve počinje tako što njegov tim zadužen za protokol prouči 320 strana, koji u sebi sadrži i ilustracije, i potom počne pregovore sa ruskim kolegama.

Cilj svega je da se ne dogodi zabuna, gaf, diplomatski skandal ili nesporazum koji bi doveo do kvarenja diplomartskih odnosa.

Ono što je primetno jeste da Vladimir Putin i njegova kancelarija insistiraju na protokolu čak i kada je u toku velika ukrajinska kriza. Nemački kancelar Olaf Šolc morao je da se pokloni pred spomenikom podignutim u čast vojnika koj isu poginuli u borbi sa Hitlerovim trupama, a tek posle je razgovarao o aktuelnim temama.

Diplomatska koreografija

U diplomatiji je svaka izgovorena ili napisana reč, svaki pokret, gest, čak i boja odeće već unapred određena i gotovo nikada se ti elementi ne ponavljaju. Postoji razlika kada predsedniku Rusije u goste dolazi ministar spoljnih poslova, premijer vlade neke zemlje,  predsednik države ili krunisana glava.

Da bi se istakao poseban status uglednog gosta i njegove posete, određena je pratnja motociklista koja će pratiti njegov automobil od aerodroma (stanice) do rezidencije, a zatim i na izlete po gradu. Tokom državne posete šefa strane države izdvaja se pratnja od devet motociklista, zvanična - sedam, a tokom zvanične posete šefa vlade strane države - pratnja od pet motociklista. Tokom radne posete nije obezbeđena pratnja.

A onda je tu i famozni Putinov sto! Lideri prijateljskih zemalja imaju priliku da sa predsednikom Rusije sede i razgovaraju iz neposredne blizine. Oni koji, diplomatskim rečnikom imaju "partnerske odnose", su skrajnuti na ivici velikog konferencijskog stola.

Video: Putin stavio na distancu i Šolca: Pregovaramo u teško vreme

Umesto vina tu je vodka

Tokom pregovora timova zaduženih za protokol postavlja se i pitanje koju kuhinju šef države preferira. Ukoliko gost ima problem sa određenom vrstom hrane, protokolarno osoblje će to prijaviti, a domaćin će učiniti sve da gost uživa u poslastici.

Video: Ko je imao veću pratnju Putin ili Bajden: Američki predsednik hteo da demonstrira silu ili se plaši?

U međunarodnoj praksi uobičajeno je da se uz jelo ponudi crno i belo vino. Ali u Rusiji na stolu je uvek prisutna votka. Posle obraćanja šefova država, konobari služe jela. Meni za ručak je unapred pripremljen i dogovoren. Formira se, po pravilu, na osnovu ruske kuhinje, ali često uključuje jela nacionalne kuhinje zemlje gosta.

Vlasti se menjaju ali jedan običaj ostaje isti

Arhitekta ruskog predsedničkog protokola bio je Vladimir Ševčenko. On je za potrebe predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova sastavio protokol, a onda ga sprovodio tokom vladavine Borisa Jeljcina i Vladimira Putina.

Njegov zadatak u početku je bio "hladnoratovski" jer je trebalo da "hakuje" američki protokol, koji se sovjetima činio gotovo magičan.

- Amerikanci, kako sam saznao, nikada nisu imali nikakav poseban protokol. Sve njihove procedure su nam izgledale eklektično - kaže Ševčenko za TASS, i dodaje da su zato Rusi uzeli francuski predsednički protokol i obogatili ga - Kao osnova korišćena je francuska verzija, dok su druge karakteristike i detalji pozajmljeni iz naše prethodne prakse.

Ta osnova se menjala prema potrebama i prema ukusima. Stari diplomata strahuje od budućnbosti jer je diplomatija postala neformalna i neposredna.

- Uskoro će doći dan kada ćete pasti sa stolice zaprepašćeni kada se neko pojavi na zvaničnoj ceremoniji sa crnom kravatom, frakom i u patikama!

Ipak u patikama ili salonskim cipelama poklonjenje na Grobu neznanog junaka ostaće večni deo posete Rusiji kao i plamen koji gori na tom mestu.

Video: Rama tokom sastanka razbio čašu: Dobar znak za Otvoreni Balkan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. februar 2022 | 10:18

    PRAVOSLAVNI I SLOBODARSKI SVET PAMTICE GA PO TOME STO JE OBUZDAO NATO AGRESORE I SPASAO PRAVOSLAVLJE !!! ZIVEO PUTIN !!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA