Ratni dnevnik, drugi dan: 137 Ukrajinaca poginulo, Rusi ne prijavljuju žrtve, desetine hiljada izbeglica

Agencije koje brinu o izbeglicama se pribojavaju da bi do pet miliona Ukrajinaca moglo da pobegne pred intenziviranjem rata, desetine hiljada su već pobegle

  • 3
Ukrajina Rusija sukovi tenzije rat u Ukrajini izbeglice Foto: Tanjug/AP

U petak uveče glavni grad Ukrajine, Kijev, bio je pod raketnom paljbom, eksplozije su prijavljene u blizini elektrane, a pucnjava se čula na ulicama. Ranije su ruski tenkovi ušli u grad tokom ruske vojne operacije, ali je grad ipak ostao pod kontrolom vlade, navodi BBC.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je na Ukrajince da se odupru ruskoj invaziji, pa je hiljade komada oružja dato civilima, zajedno sa instrukcijama kako se prave improvizovane zapaljive bombe. Muškarci u džinsu sa puškama preko leđa stoje na kontrolnim punktovima iza anti-tenkovskom oružja, čekajući napredovanje Rusa.

Ukrajinci su naveli da je 137 ljudi mrtvo, što civila, što vojnika, dok Rusija nije prijavila žrtve.

U drugom najvećem gradu u Ukrajini, Harkovu, koji ej blizu granice sa Rusijom, čule su se glasne eksplozije. Strateški važan grad Marijupolj je napadnut.

Desetine hiljada Ukrajinaca napustilo je svoja mesta prebivališta, potpuno svesni da bilo kog trenutka može da dođe do napada.

Prazan put od Kijeva

Među onima koji pokušavaju da napuste Kijev su i Olena i njena porodica, njih petoro, a guma na autu im je ispustila u najgorem trenutku.

Marta Šokalo koja radi za BBC odlučila je da pobegne iz grada na istok, ka ruskoj granici, sa svojim 10-godišnjim sinom. Krenula je u selo gde su živeli roditelji njenog muža, daleko od civilizacije. Putevi su bili prazni u pravcu kojim je krenula, a ukrajinski tenkovi su prošli pored njih, na putu ka Kijevu.

- Bila sam fokusirana, mislila sam, moramo da stignemo do tamo, moramo da stignemo - napisala je na svom nalogu o tome zašto je odlučila da napusti grad koji je smatrala svojim domom.

Ruska invazija je široko rasprostranjena, a eksplozije, granatiranja i borbe prijavljene su u nekoliko regiona u petak.

Do 5 miliona izbeglica

Agencije koje brinu o izbeglicama se pribojavaju da bi do pet miliona Ukrajinaca moglo da pobegne pred intenziviranjem rata, desetine hiljada su već pobegle. Najviše je žena, dece i starijih, muškarcima koji su u dobu kad mogu da drže pušku u rukama, rečeno je da ne smeju da napuštaju Ukrajinu.

Oni koji mogu da odu, uglavnom pokušavaju da stignu do jedne od pet zemalja na zapadu i jugozapad Ukrajine.

Sankcije, Liga šampiona, Pesma Evrovizije, F1

Šta Zapad i njegovi partneri čine u odgovor na rusku invaziju? Najavljeno je još sankcija, najviše protiv Vladimira Putina koji je bio "na meti" SAD, EU i Velike Britanije. Bilo je i drugih posledica: finale Lige šampiona neće biti odigrano u Sankt Peterburgu, a neće se voziti ni trka Formule 1  u Sočiju ove godine. Rusija je takođe izbačena sa takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Ali, Ukrajina želi da sankcije odu i korak dalje. Nije bilo usaglašenosti među zapadnim zemljama da li da Rusiju izbace iz mreže plaćanja Swift, koja pokriva novčane transakcije po celom svetu. Taj potez bi svakako naštetio Rusiji, ali bi to osetile i ekonomije drugih zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    26. februar 2022 | 00:54

    Zašto samo citirate BBC? Znate da oni lažu. Pogledajte Ruske kanale uporedite sa BBC CNN Yo videće te koliko lažu

  • Milena

    26. februar 2022 | 08:05

    Ovo je strasno ,bolno i nestvarno….Da necija djeca ginu ni zasta.Pa to je isti narod!!!Zar nisu i u Ukraini RUSI?To je isti scenario po kome se ratovalo u Htvatskoj,Bosni i Kosovu.Sjetimo se te golgote..Nato to je udruzenje Nacista.Putin je 8 god.pregovarao sa njima,ali nista nisu uradili.Putin stiti svoj narod!!Sve su to Rusi samo saka Nacista,koje je zapad postavio za svoje ciljeve.Strasno da neko iz bilo kog interesa ubija.Zapad se bori za zivotinje,a ljude ubija!!!Osudujem to!

  • Saša

    26. februar 2022 | 02:37

    Dok su braći hangari sa Satanama otvoreni kerovi će samo da laju.Kindžali i Cirkoni su predjelo!!! URAAAAAAAAAAAAA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA