≫ 

Šta Ukrajinci kažu na Putinov potez: Odluka ruskog predsednika došla uoči početka pregovora

Kuleba je ukazao da su ukrajinski zvaničnici voljni da "saslušaju šta Rusija ima da kaže"

  • 2
Ukrajina, ukrajinska vojska, vojnik, tenkovi, artiljerija, naoružanje Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedelju da naređenje ruskog lidera Vladimira Putina da se ruske snage odvraćanja stave u stanje pripravnosti predstavlja pokušaj da se poveća pritisak na ukrajinsku delegaciju uoči mogućih pregovora.

- Kao što primećujete, ova naredba predsednika Putina stigla je ubrzo nakon što je objavljeno da su dve delegacije spremne da se sastanu. I mi vidimo najavu ovog naloga kao pokušaj podizanja uloga i dodatnog pritiska na ukrajinsku delegaciju - rekao je Kuleba na brifingu u Kijevu.

- Ali nećemo popustiti ovom pritisku. Ovim razgovorima ćemo pristupiti vrlo jednostavnim pristupom - dodao je.

Dodao je da se Ukrajina u pregovorima sa Rusijom neće predati niti kapitulirati.

- Danas smo više nego ikada blizu ulaska beloruskih oružanih snaga u rat. I baš zato su razgovarali predsednik Zelenski i predsednik Lukašenko. Zato što moramo da zaštitimo našu severnu granicu i da minimiziramo pretnje koje će doći odatle - rekao je Kuleba, prenosi UNIAN.

Kuleba je ukazao da su ukrajinski zvaničnici voljni da "saslušaju šta Rusija ima da kaže", navodi CNN.

- Reći ćemo im šta mislimo o ovome. I ono o čemu smo spremni da razgovaramo je kako da zaustavimo rat i okupaciju naših teritorija. Tačka - rekao je ministar spoljnih poslova.

- Ako je rezultat ovih pregovora mir i kraj rata, to treba pozdraviti. Ali, jasno kažem da se nećemo predati, nećemo kapitulirati, nećemo predati ni delić naše teritorije - naglasio je Kuleba.

Kuleba je rekao da Putinova odluka da stavi u stanje pripravnosti svoje nuklearno oružje predstavlja "direktnu pretnju za nas".

- Imam vrlo jednostavnu poruku. To će biti katastrofa za svet, ali nas neće slomiti - zaključio je.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je saopštenje nakon razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i rekao je da ja postignut dogovor da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat.

Ukrajinski mediji objavili da su se ukrajinska i ruska delegacija sastale i otpočele pregovore, navodeći da tačna lokacija nije poznata, ali da pregovaraju na granici kod reke Pripjat. Dva minuta kasnije stigao je demanti ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Može i ovako

    27. februar 2022 | 17:34

    Kada Rusija uzme svoje, Belorusija svoje, Rumunija i Mađarska svoje, eto Poljskoj onaj nacistički deo od Ukrajine i čist račun.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA